Міністерство закордонних справ заявляє, що влада Росії засудила сюжет про поета Тараса Шевченка, який нещодавно був показаний на російському телеканалі «Оренбург», а також про підтвердження наміру російської сторони спільно з Україною відсвяткувати 200-річчя з дня народження українського поета.

Про це «Українським новинам» повідомив виконуючий обов'язки директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

«Ми отримали запевнення російської влади про те, що вони рішуче засуджують і відсторонюються від цих сюжетів, що вони також обурені... Зараз готується план заходів з відзначення цього ювілею (200-річчя Шевченка) і в Україні, і в Росії. Реальні кроки російської влади свідчать, що велич Шевченка визнається в Росії», - сказав він.

Співробітник МЗС підкреслив, що українська сторона отримала запевнення від влади Росії, що даний сюжет у ЗМІ йде врозріз з офіційною позицією країни.

Він нагадав, що президенти України Віктор Янукович і Росії Володимир Путін прийняли рішення про спільне святкування 200-річчя Шевченка у 2014 році.

Перебийніс наголосив, що Україна вітає вибачення російського телеканалу «Оренбург» і заходи, які були ним вжиті.

Нагадаємо, українці в Оренбурзькій області розцінили як ксенофобію і розпалювання антиукраїнських настроїв відеосюжет, показаний на державному каналі «Оренбург» 10 березня, в якому автори порівняли Тараса Шевченка з Гітлером і заявили про непотрібність проводити в Оренбурзі Фестиваль української культури «Шевченківський березень».
15 березня державна телекомпанія «Оренбург», регіональне представництво федерального російського телеканалу РТР, вибачилася за сюжет.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

442