За сто днів дії нового Кримінального процесуального кодексу в Україні 500 осіб взято під домашній арешт, жодна людина не заарештована за поданням податкових органів, значно розвантажилися слідчі ізолятори, зазначив керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

«У 2011 році щомісяця в СІЗО прибували 3,5 тис. осіб. Після проведення першої частини гуманізації законодавства - у 2012 році - в слідчі ізолятори прибували на тисячу осіб за місяць менше. А за три місяці, коли діє новий КПК, ми бачимо, що кожен місяць прибуває в СІЗО тільки 700-750, може, 800 чоловік, тобто, втричі менше, ніж у 2012 році, і майже в п'ять разів менше, ніж у 2011 році. Тобто, суттєва тенденція», - розповів Портнов у п'ятницю ввечері в ефірі телеканалу «Інтер».

Він нагадав, що в Україні налічується 33 слідчих ізоляторів, в яких утримуються люди, підозрювані в скоєнні злочинів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Останні три місяці за поданням податкових органів в Україні не заарештована жодна людина», - зазначив Портнов.

Також він повідомив, що за 100 днів дії нового КПК в Україні вже застосовані півтисячі домашніх арештів.

«В Україні за три місяці ми маємо перші 500 домашніх арештів. Це новий запобіжний захід, який активно застосовується на території України», - сказав керівник Головного управління.

Портнов також запевнив: «Рівень злочинності за 3,5 місяці не зріс».

Що стосується обшуків, то, за його словами, за період дії нового кодексу кількість обшуків зменшилася практично удвічі, оскільки тепер вони проводяться виключно за наявності відповідної санкції.

Як раніше повідомляв ForUm, новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада 2012 року - через 6 місяців після його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497