У 2012 році дефіцит бюджету в Україні був меншим, ніж в економічно розвинених країнах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, представляючи Звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», заявив перший заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський.

«Дуже характерні показники при зіставленні рівня дефіциту бюджету в розвинених країнах та Україні. Так, у минулому році дефіцит держбюджету становив 53,4 млрд грн або 3,8% ВВП. При цьому у Франції (дефіцит бюджету) - 4,7%, в Іспанії - 7%, у США - 8,7%», - Сказав він.
Мярковський нагадав, що в більшості держав при уповільненні темпів зростання економіки традиційно збільшується дефіцит бюджету. Україна ж, за його словами, при досить високому зростанні ВВП - 0,2%, забезпечила достатньо низькі показники держборгу.

«Як результат, співвідношення держборгу до ВВП склало 36,6%. Це разом з гарантованим боргом. Безпосередній обов'язок - 28,3%. Притому, що безпечним вважається рівень боргу не більше 60% ВВП. Але нас не надихає, що ці показники нижче максимального рівня, тому що борги потрібно обслуговувати».

Він повідомив, що загальний рівень боргу становить майже 400 млрд гривень, а разом з гарантованим - 515,5 млрд гривень.

«Причина такого високо рівня боргу в провальному 2009 році... Нам знадобиться років 5-6 для зменшення боргового навантаження», - резюмував Мярковський.
 
Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200