Протягом 4 місяців міжвідомча експертна робоча група з вироблення рекомендацій та механізмів з поглиблення співпраці з Митним союзом та ЄЕП повинна завершити роботу і представити свої напрацювання на розгляд уряду.

Про це сказав урядовий уповноважений України з питань співпраці з РФ, державами-учасницями СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян під час міжнародного економічного форуму держав-учасників СНД «Виклики сучасності та перспективи розвитку інтеграції на території Співдружності» в Москві.

«За дорученням Президента і прем'єр-міністра створено робочу міжвідомчу експертну групу з вироблення рекомендацій та механізмів з поглиблення співпраці з Митним союзом та ЄЕП, яку я очолюю. Така робота вже проводиться протягом місяця», - сказав Мунтіян.

За його словами, ця робоча група повинна розробити різні сценарії співпраці в галузевих сферах, співпраці по лінії Кабміну України та Євразійської економічної комісії у сфері торгівлі та технічного співробітництва.

Він зауважив, що в цю групу входять науковці, податківці, митники та представники інших відомств, які спільно повинні розробити реальні, не заполітизовані оцінки та доповісти їх уряду, передає «УНІАН».

«Ця робота буде завершена через чотири місяці», - зазначив Мунтіян і запевнив, що сьогодні зарано говорити про асоційоване членство України в Митному союзі і тим більше про вступ.

«Я думаю, ми на це не підемо, в тому числі через політичну ситуацію, щоб країну не розколоти. Поки потрібно все підрахувати», - зазначив він.

Мунтіян вважає, що сьогодні Україні було б корисно спробувати отримати статус спостерігача при Євразійській економічній комісії Митного союзу і ЄЕП.

На його думку, в такій ситуації представники України бачили б, як розробляються і приймаються різноманітні документи в ЄЕП, що в цілому дозволило б тримати «руку на пульсі».

«Якби там були наші представники, то від цього ми б тільки виграли», - зауважив він.

Як раніше писав ForUm, у Міністерстві закордонних справ України заявляють, що поки рано говорити про які-небудь домовленості з приводу формату співробітництва між Україною та Митним союзом.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов на Міжнародному економічному форумі країн - учасниць СНД заявив, що Україна не розглядає асоційоване членство в Митному союзі.

14 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що газові переговори з Росією відокремлені від переговорів про співпрацю України з Митним союзом РФ, Білорусі та Казахстану

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205