В Україні планують провести моніторинг лікарень на предмет інфекційної безпеки. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції повідомив директор департаменту організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Віктор Ляшко.

«Не обійшла стороною адміністративна реформа і СЕС України, наша чисельність зменшилася практично вдвічі. Змінилися підходи до планових і позапланових перевірок. Тому ми ініціюємо зараз перехід на соціальне партнерство. Активно співпрацюємо з громадськими організаціями», - зазначив він.

За його словами, вже розпочато спільну роботу по боротьбі з внутрішньолікарняними інфекціями. «Сьогодні підписано Меморандум про співробітництво щодо інфекційного контролю та безпеки пацієнтів між Державною санітарно-епідеміологічною службою України та Всеукраїнською Радою прав захисту і безпеки пацієнтів. У рамках цього, з наступного тижня в Тернопільській області стартує пілотний проект «Чиста медицина - безпечна медицина», який передбачає моніторинг інфекційної безпеки стаціонарів і амбулаторій, де присутні ризики інфікування пацієнтів внутрішньолікарняними інфекціями», - заявив експерт.

У свою чергу президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк заявив, що за десятиліття роботи організації з 7 тисяч звернень щодо завданої медичної шкоди, приблизно кожне десяте стосувалося дуже серйозного інфекційного захворювання, яким пацієнт був заражений в лікарні.

Він зазначив, що у 2012 році було зареєстровано 1000 випадків подібних ускладнень у новонароджених та породіль, додавши, що головна причина внутрішньолікарняних інфекцій, якими заражаються під час лікування пацієнти, - це брудні руки лікарів. За його словами, це 70% випадків.

У той же час директор ГУ «Центр контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» Любов Некрасова додала, що дана статистика не точна і, ймовірно, таких випадків значно більше.

Найчастіше, за словами Ляшка, в акушерських стаціонарах виявляють золотистий стафілокок і семигнойну паличку. «Якщо вони потрапляють у відкриту рану, це може призвести до зараження. Це може бути додаткова внутрішньолікарняна пневмонія, яка і відрізняється тим, що вона стійка до антибіотикотерапії», - зазначив він.

Фахівець підкреслив, що зараз перевірка СЕС у стаціонарах проводиться не частіше, ніж раз на рік, а в амбулаторіях - раз на три роки. Раніше, за словами Ляшка, акушерські стаціонари перевіряли щоквартально.

«Для цього ми залучаємо якраз соціальне партнерство, щоб спільно з громадськістю, обласними державними адміністраціями проводити моніторинг. Прийде лікар-епідеміолог і скаже, що робиться не так, і чи можна застосувати якісь інші дезінфікуючі засоби та інше», - зазначив Ляшко.

Після підбиття підсумків моніторингу в Тернопільській області проект планують впровадити по всій Україні.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378