Цього року Україна має хороші шанси покращити свої позиції у міжнародному рейтингу за легкістю ведення бізнесу Doing Business. Це пов'язано з тим, що при складанні рейтингу за підсумками 2012 року його автори не врахували низку законодавчих і нормативних нововведень, які вводяться в дію з 1 січня 2013 року. Про це перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов написав у своїй статті для авторитетного українського англомовного тижневика Kyiv Post.

«Ми налаштовані дуже оптимістично. У тому числі і з тієї причини, що на початку 2013 року, коли Україна піднялася на 15 позицій рейтингу, укладачі Doing Business не врахували у своїх оцінках цілу низку реформ, спрямованих на дерегуляцію та створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Зокрема, мова йде про 52 нові закони і 36 нормативних актів Кабінету Міністрів, які набули чинності з 1 січня поточного року», - зазначив Арбузов.

У своїй статті він також розповів про ключові реформи, які спрямовані на спрощення підприємницької діяльності в Україні. Вони торкнуться не тільки подальшої лібералізації податкового законодавства і реєстраційних процедур, а також посилення захисту прав інвесторів, спрощення митного контролю, удосконалення процесу банкрутства і санації проблемних підприємств.

«Рейтинг Doing Business складається за визначеним переліком напрямів. Тому урядом розроблено комплексний план заходів, який охоплює активності щодо кожного з даних напрямів. Його виконання дасть можливість зробити бізнес-клімат в країні більш сприятливим для інвесторів», - зазначив перший віце-прем'єр.

Міжнародний рейтинг легкості ведення бізнесу - Doing Business - щорічно складається експертами Міжнародної фінансової корпорації Всесвітнього банку. Вважається, що цей рейтинг - ключовий індикатор бізнес-клімату в тій чи іншій країні.

За підсумками 2012 року Україна посіла 152-е місце, у 2013 році - 137-е місце.

Президент України Віктор Янукович поставив перед урядом завдання, щоб країна увійшла до першої сотні цього рейтингу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232