Уряд має намір здійснити низку реформ за кількома ключовими напрямами, які дозволять реалізувати поставлене Президентом Віктором Януковичем завдання щодо входження нашої країни в першу сотню світового рейтингу Doing Business. Про це перший віце-прем'єр Сергій Арбузов написав у своїй статті для українського англомовного тижневика Kyiv Post.

Зокрема, перший віце-прем'єр пообіцяв подальше спрощення процедури реєстрації підприємств, набуття ними статусу платника ПДВ, спрощення постановки на податковий облік. Крім того, уряд має намір посилити захист прав інвесторів. Для цього буде введена громадянська відповідальність за порушення цих прав, вдосконалена діяльність акціонерних товариств.

Арбузов також пообіцяв, що буде і надалі продовжена лібералізація податкового законодавства, зокрема, знижено податкове навантаження щодо ПДВ, доопрацьована система адміністрування цього податку, повідомляє «РБК-Україна».

Серед нових напрямів роботи держави зі спрощення ведення бізнесу Арбузов назвав врегулювання питань міжнародної торгівлі. Зокрема, буде спрощено митний контроль, який планується побудувати на результатах аналізу ризиків та митного пост-аудиту. «Підсумком має стати скорочення до 5% кількості оглядів товарів і транспортних засобів. Зараз цей показник становить близько 15-20%», - підкреслив Арбузов у ​​своїй колонці.

Ще одне нововведення стосується удосконалення процедури банкрутства та санації підприємств - впровадження автоматизованої системи анонімного тестування та автоматичного відбору арбітражних керуючих.

Говорячи про реалістичність планів поліпшити позиції України в рейтингу ведення бізнесу Doing Business, Арбузов зазначив, що Україні і раніше вдавалося різко покращувати свої позиції в цьому рейтингу завдяки проведеним реформам: «Ми налаштовані дуже оптимістично. У тому числі і з тієї причини, що на початку 2013 року, коли Україна піднялася на 15 позицій рейтингу, укладачі Doing Business не врахували у своїх оцінках цілу низку реформ, спрямованих на дерегуляцію та створення сприятливих умов для ведення бізнесу. Зокрема, мова йде про 52 нові закони і 36 нормативних актів Кабінету Міністрів, які набули чинності з 1 січня поточного року».

Рейтинг легкості ведення бізнесу - Doing Business щорічно складається експертами Міжнародної фінансової корпорації Всесвітнього банку. Вважається, що цей рейтинг - ключовий індикатор бізнес-клімату в тій чи іншій країні.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна піднялася на 15 позицій у звіті Всесвітнього банку.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279