Центральна виборча комісія очікує від Верховної Ради рішення про проведення повторних виборів у п'яти спірних мажоритарних округах. Про це повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв'ю ресурсу «ЮрЛіга».

Магера нагадав, що постановою від 5 листопада 2012 р. ЦВК визначила, що у п'яти виборчих округах неможливо достовірно встановити результати парламентських виборів і визначити переможця. У цій ситуації ЦВК необхідно прийняти рішення: або визнати переможцями виборів кандидатів, щодо перемоги яких є серйозні сумніви, або перейти до статусу tabula rasa і спробувати з чистого аркуша запустити новий виборчий процес.

Заступник голови ЦВК зауважив, що, з одного боку, за законом «Про вибори народних депутатів» повноваження і компетенція призначення повторних виборів є прерогативою єдиного органу - ЦВК. Однак у законі достатньо чітко виписано лише три підстави для проведення повторних виборів, жодна з яких не підлягає застосуванню в даній ситуації. За його словами, якоїсь четвертої підстави в законі «Про вибори народних депутатів» на сьогоднішній день немає, повідомляє «УНІАН».

«ЦВК звернулася до ВР як законодавчого органу з проханням врегулювати це питання в правовій площині, прийнявши, наприклад, у вигляді виключення, окремий законодавчий акт щодо проведення повторних виборів на цих п'яти мажоритарних округах. Такий закон, у свою чергу, став би обов'язковою умовою для призначення повторних виборів», - сказав Магера. Він додав, що саме відсутність відповідної нормативної бази гальмує проведення повторних виборів у цих округах.

Нагадаємо, 5 листопада 2012 р. ЦВК визнала неможливим встановити результати парламентських виборів у п'яти одномандатних округах, а Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах. Йдеться про округи № №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), 225 (Київ, Шевченківський район).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219