Основні переваги проекту програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки - покрокова деталізація і фінансова реалістичність

Такого висновку дійшли експерти у ході круглого столу «Чи є «соціалка» у Державній програмі активізації розвитку економіки?», повідомляють «Українські новини».

Презентуючи програму, директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олейников підкреслив, що дана програма - чи не єдина в історії України, в якій дуже жорстко витримана вимога до реалістичності фінансових ресурсів.

«Програма спирається на зважену оцінку того ресурсу, який держава зможе виділити із державного бюджету, і того ресурсу, який держава зможе залучити із приватного сектору під держгарантії», - зазначив він.

«23 млрд грн., передбачені на фінансування програми з держбюджету, цілком реальна сума. І якщо темпи зростання економіки, закладені у бюджет на 2013 рік, збережуться, то проблем з фінансуванням програми бути не повинно», - прокоментував ситуацію перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ще одна перевага програми, на думку експертів, - покрокова деталізація. При цьому розробники програми не виділяли пріоритетних галузей економіки. «Це не завдання чиновника - вирішувати, які галузі економіки потрібні державі, а які ні. Це визначить сам бізнес. Ми лише розділили галузі на ті, які можуть дати дуже швидкий ефект (наприклад, АПК), ті, які потребують модернізації (наприклад, металургія) і ті, які сьогодні не дуже цікаві бізнесу, але мають великий вплив на економіку (наприклад, ЖКГ та об'єкти інфраструктури). Підходи до їхнього розвитку, природно, відрізняються», - розповів Олейников.

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, акценти у програмі розставлені вірно. «І щодо житлового будівництва, і щодо АПК все правильно прописано. Починати розвиток економіки потрібно саме з цих галузей. Пора б уже зрозуміти, що конкурувати з Китаєм, наприклад, у металургії, безглуздо. Але у цьому році у нас був колосальний ривок щодо експорту сільськогосподарської продукції. І є колосальні перспективи по розвитку харчової промисловості», - зазначив експерт.

Нагадаємо, 27 лютого на засіданні Кабміну було презентовано проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Після цього вона була доопрацьована відповідно до зауважень Президента і, за словами представників Мінекономрозвитку, може бути прийнята вже наступного тижня.

Відповідно до нинішньої редакції документа, на реалізацію програми у 2013 році заплановано виділити із державного бюджету 23 млрд. грн. Крім того, ще 195 млрд. грн. планується залучити у вигляді приватних інвестицій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168