Не секрет, що для киян дістатися з Лівого берега на Правий і навпаки – одвічна проблема. Тисячі жителів Троєщини і прилеглих спальних районів щоранку штурмують Московський міст і Броварський проспект, потай сподіваючись на відсутність пробок. Для того, щоб розвантажити автомагістралі і дати можливість людям добиратися вчасно на роботу, кілька років тому з'явилася міська кільцева електричка, а у жовтні минулого до неї з Троєщини пустили лінію швидкісного трамвая. Незважаючи на те, що ці проекти свого часу отримали чимало критики, сьогодні у Київській державній міській адміністрації вважають, що проект реалізували таки не дарма.

«Ми підбили перші підсумки роботи швидкісного трамваю з пересадкою на кільцеву електричку. Ювілейний 1,5-мільйонний пасажир – це доказ того, що ми зробили правильно, відкривши цей маршрут, яким користується все більше жителів Троєщини», - сказав голова КМДА Олександр Попов, додавши, що на цьому реалізація проектів не закінчується, а ювілейній, півторамільйонній числом, пасажирці швидкісного трамвая – Марині Владиславівні – вручив подарунковий сертифікат.

 
 
Як виявилося, жителька Троєщини почала користуватися трамваєм буквально у березні, але удача не оминула.

Пощастило також ще п'ятьом пасажирам. Під час привітань ювілейного пасажира їм вручили проїзні квитки на березень місяць, а також сертифікати, які дозволять отримувати проїзні безкоштовно до кінця нинішнього року.

 
 
Дівчина, яка отримала сертифікат, розповіла, що задоволена маршрутом і користується ним щодня. За словами фахівців, пасажиропотік на вузлі «Швидкісний трамвай на Троєщині» – міська електричка «Троєщина-2» досить великий і навіть перевищив рівень очікуваного.
 
 
 
Разом з тим, незважаючи на позитивні відгуки, вдосконалювати систему пасажироперевезень електричним транспортом ще потрібно. Як зазначив генеральний директор КП «Київпастранс» Микола Ламбуцький, наприкінці квітня буде презентовано новий поїзд-трамвай, який у подальшому планують запустити на лінію. Обійдеться таке нововведення у 10 млн грн.
 
 
«Тут використовується новий рухомий склад виробництва нашого комунального підприємства. Планується подальший розвиток модельного ряду, і десь наприкінці квітня буде презентовано новий поїзд-трамвай, який відповідатиме європейським стандартам і за виглядом, і за якістю. Ми презентуємо перший зразок громадськості. Далі буде два місяці сертифікації та випробування. І вже з літа він працюватиме на швидкісній лінії. Крім того, незабаром ми плануємо додати на лінію 4 трамвая такого ж зразка, як перевозять пасажирів на сьогоднішній день», - зазначив Ламбуцький.
 
 
 
Після запуску швидкісної лінії трамваїв була вперше протестована нова система оплати проїзду.
 
 
«Тут вперше впроваджена нова система оплати проїзду: на трамвайних, автобусних і одному тролейбусному маршрутах, які обслуговують цю транспортну комунікацію. Ця система діє на турнікетах кожної зі станцій швидкісної лінії. Це пілотний проект, який буде не пізніше середини травня поширений на район, що обслуговує автобусний парк №6. І надалі у цьому році весь громадський транспорт Києва буде облаштований новою системою оплати проїзду. Що це таке? По-перше, там встановлені спеціальні зчитувачі з контактних карток, які дозволять прийняти соціальну карту киянина. Для нас це дуже важливо, оскільки ми будемо чітко знати, скільки ми перевозимо пасажирів пільгової категорії. По-друге, ця система передбачає застосування електронного компостера. Це також крок до поліпшення якості обслуговування і економічних показників роботи нашого підприємства. Ліквідуються всі зловживання, які застосовуються пасажирами для безкоштовного проїзду. Буде чітка, зрозуміла, сучасна система оплати проїзду. У кожному транспортному засобі безумовно буде комп'ютер, який дозволить абсолютно чітко реагувати на зміну у пасажиропотоці», - підкреслив гендиректор «Київпастрансу».
 
 
Цього року буде продовжена також робота з розвитку проекту міської електрички. Зараз вона ходить з інтервалом 17-19 хвилин, але тільки у певний час зранку і ввечері. Пасажири не заперечують, що добиратися завдяки запуску кільцевої електрички стало набагато простіше, тим не менше, просять, щоб вона ходила частіше, а також вдень.
 
 
 
 
 
«Я особисто вдячний за те, що реалізували проект щодо запуску міської електрички. Я по три години стояв у пробці. Це було просто знущанням. А пустити цю електричку було дуже хорошим рішенням. Я у цьому році жодного разу у пробці не стояв. Було взагалі чудово, якби пустили її і вдень. Щоб вона ходила хоча б щогодини», - каже постійний пасажир Олександр Куцай.

На що голова Київської державної міської адміністрації відповів, що це питання буде відпрацьовано. Зараз електричка ходить тільки вранці та ввечері через те, що «Укрзалізниця» виділила такий час, оскільки залізничний міст тільки один. Крім цього, Попов зазначив, що цього року планують відкрити ще дві платформи на Лівому і Правому берегах. А у квітні буде запущено ще 2 потяги, які зараз реконструюються в одному із депо «Укрзалізниці».

 
 
«Таким чином ми зменшимо інтервал очікування. З іншого боку, збільшимо кількість пасажирів, яких ми можемо перевести. Особливо це актуально у час-пік», - додав Попов.

Як зазначають фахівці, також у плани входить спорудження 5 наземних пішохідних мостів для сполучення між правосторонньою і лівосторонньою частинами вул.Оноре де Бальзака та прилеглих до неї вулиць. Ширина наземних переходів складе 3 метри. Їх облаштують ліфтами і зручними підходами з пониженням бортового каменю до 5 см для того, щоб ними було зручно користуватися людям з особливими потребами і людям похилого віку.

Поскаржилися пасажири також на низькі платформи на деяких станціях, що незручно при виході, а також на старий рухомий склад. Кажуть, що після новеньких трамваїв пересідати у стару електричку не хочеться.

 
 
А цей молодий чоловік поцікавився, коли ж жителі Троєщини побачать обіцяну нову гілку метрополітену, яка б у рази знизила проблеми.

За словами голови КМДА, вже цього року почнеться будівництво нової гілки метрополітену, яка буде з'єднувати Правий берег з Троєщиною.

 
«Вирішення проблем транспортної схеми на Троєщину – це одне із найактуальніших питань Києва. Сьогодні Президент, уряд, міська адміністрація взяли дуже швидкий темп у вирішенні даної проблеми. По-перше, ми впевнено йдемо до того, що у цьому році почнеться будівництво нової гілки метрополітену, яка обслуговуватиме Лівий берег – Троєщину. Ми почнемо організовувати будівельний майданчик, а потім почнемо будувати нову станцію метро з цієї нової гілки», - заявив Попов. За його словами, будівництво почнеться з Правого берега. «Ми його починаємо будувати на Правому березі, тому, що тут його швидко зробимо. Потрібно, як мінімум, три станції, щоб перетин був з усіма іншими лініями метрополітену. Тому через 2,5-3 роки перша станція з'явиться», - зазначив він.

Нова гілка, за словами глави КМДА, матиме 12 станцій, але не виключено, що у результаті будівництва буде додано ще 1-2. «Кінцева станція може бути у Жулянах. Серед проміжних станцій і, яка вже точно визначена, це залізничний вокзал. Також по маршруту на Правому березі будуть контакти з іншими станціями. На Троєщині останньою станцією буде Милославська, де і буде побудоване депо», - зазначив Попов.

Бюджет проекту будівництва нової гілки метрополітену становить приблизно 16 млрд. грн. Зараз, за ​​ його словами, завершуються роботи щодо визначення варіантів стабільного фінансування цього проекту. Двадцятого березня Зовнішекономбанком Росії, який виграв конкурс у тендері і розробляє схему фінансування будівництва, відзвітує щодо цього етапу роботи. Крім цього, міська влада пропонує також свій варіант фінансування і найближчим часом планує представити його прем'єр-міністру.

«Ми пропонуємо, щоб, визначившись з варіантом фінансування, паралельно прийняти зміни до ЗУ «Про бюджетний кодекс», у якому та частина ресурсів, яка зараз із міста Києва вилучається до державного бюджету, а це 50% ПДФО, поверталася в місто на будівництво четвертої гілки метрополітену. Це 8 млрд. грн. на рік. І якщо навіть це буде 3-4 млрд. на рік, це дасть нам можливість все ж мати чіткий ресурс з повернення тих коштів, які ми залучимо на будівництво, і таким чином проект буде скомпонований повністю: від початку його фінансування і до закінчення, з розумінням того, як ми ці гроші повертаємо. На сьогодні у нас є повне розуміння, як цей механізм може запрацювати», - підсумував Попов.

 
 
 
Разом з будівництвом нової гілки метро планують активізувати і будівництво Подільського мосту. Передбачається, що рух по ньому відкриється вже наприкінці 2014 року.

«У цьому році у нас буде серйозний поштовх для подальшого будівництва цього мосту. У зв'язку з тим, що вже у нинішньому році ми трохи додамо і будемо мати ресурс на будівництво метро. А ці проекти спільні. Тому верхній поверх – це автомобільний проїзд, а нижній – це метро. Тобто будівництво мосту – це будівництво метро. І в цьому році у нас будуть серйозні зрушення», - зазначив Попов. За його словами, у найближчі 1,5-2 місяці будуть змонтовані 2 арки, які дозволять завершити будівництво власне прольоту, після чого залишаться ті роботи, які пов'язані з розвитком побудованих майданчиків. «Активність будівництва в цьому році відновиться. І в 2014, якщо все буде так, як ми плануємо, до кінця року ми зможемо мати можливість перевезти перших пасажирів (цим мостом - Ред.) на автомобілі», - зазначив він.

Ось такі перспективи малюють сьогодні для розвитку пасажирського транспорту на Лівому березі Києва. Що ж вдасться реалізувати – покаже час.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

912