Газові переговори з Росією відокремлені від переговорів про співпрацю України з Митним союзом РФ, Білорусі та Казахстану. Про це Президент України Віктор Янукович заявив сьогодні на прес-конференції у Києві.

Президент звернув увагу, що створені дві окремі робочі групи, які працюють над цими питаннями.

Щодо співпраці з Митним союзом Янукович зазначив, що Росія, Казахстан і Білорусь є стратегічними партнерами України, з якими склалися давні стратегічні відносини, які сьогодні продовжують розвиватися. Він нагадав, що тільки в минулому році товарообіг з цими країнами становив 63 млрд доларів, і цю динаміку потрібно посилювати, чому має сприяти співпраця у рамках Митного союзу.

Президент нагадав, що сьогодні влада проводить роботу, мета якої - найближчим часом знайти формат співпраці України з Митним союзом, що зняв би перешкоди на шляху до торговим відносинам між країнами, повідомляє «УНІАН».

«Україна приєднається до тих секторних положень Митного союзу, які не будуть суперечити нашим міжнародним зобов'язанням, у тому числі перед СОТ», - сказав Президент.

Він зазначив, що як тільки буде знайдено такий формат, відбудеться зустріч президентів України, РФ, Казахстану та Білорусі, на якій вирішуватиметься питання співпраці України та Митного союзу.

Президент прогнозує, що така зустріч відбудеться в першому півріччі цього року.

Нагадаємо, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1», але Росію це не влаштовує.

4 березня Президент України Віктор Янукович заявив, що зараз мова про негайний вступ Києва до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану не йде - це питання ще має всебічно обговорюватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

429