Європейський парламент налаштований на підписання з Україною Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року. Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України щодо дебатів про ситуацію в Україні, що відбулися в Європарламенті 13 березня.

У МЗС зазначили, що дебати стали третьою подібною дискусією за останні десять місяців і показали високу увагу цієї впливової європейської інституції до нашої держави.

«Така постійна увага депутатського корпусу ЄС - це прояв підтримки Європейським парламентом євроінтеграційних прагнень українського народу. Відповідно, високі й очікування Європейського парламенту від України», - йдеться в повідомленні.

«Ключовим підсумком дебатів стало чітке запевнення налаштованості Європейського парламенту на підписання з Україною Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року», - підкреслили у МЗС.

У міністерстві також заявили, що особливої ​​уваги заслуговують чіткі сигнали про нагальну потребу об'єднання зусиль опозиції і влади заради європейського майбутнього України і, зокрема, підписання всеосяжного двостороннього документа, який, за словами виступаючих, надасть реальні інструменти для «розвитку Європи в Україні».

«У зв'язку з цим МЗС України підкреслює виняткову важливість розблокування і забезпечення ефективної роботи Верховної Ради України відповідно до рекомендацій депутатів Європейського парламенту», - сказано в коментарі.

Також у МЗС додали, що ключову роль в процесі підготовки Угоди про асоціацію до підписання повинно зіграти посилення координації процесу європейської інтеграції відповідно до указу Президента України про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 березня.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 р., якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258