Цього року почнеться будівництво нової гілки метрополітену, яка з'єднає правий берег Києва з Троєщиною. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив голова КМДА Олександр Попов під час виїзної наради на пересадочному вузлі станції швидкісного трамваю на Троєщині.

«Вирішення проблем транспортної схеми на Троєщину - це одне з найактуальніших питань Києва. Сьогодні Президент, уряд, міська адміністрація узяли дуже швидкий темп у вирішенні даної проблеми. По-перше, ми впевнено йдемо до того, що цього року почнеться будівництво нової гілки метрополітену, яка буде обслуговувати лівий берег - Троєщину. Ми почнемо організовувати будівельний майданчик, а потім почнемо будувати нову станцію метро цієї нової гілки. Початок будівництва розпочнеться вже в найближчі місяці», - заявив Попов.

За його словами, будівництво розпочнеться з правого берега. «Ми починаємо будувати на правому березі. Потрібно, як мінімум, три станції, щоб було перетинання з усіма іншими лініями метрополітену. Тому через 2,5-3 роки перша станція з'явиться», - зазначив він.

Нова гілка, за словами голови КМДА, включатиме 12 станцій, але не виключено, що в результаті будівництва буде додано ще 1-2. «Кінцева станція може бути в Жулянах. Серед проміжних станцій, і яка вже точно визначена, - це Залізничний вокзал. Також за маршрутом на правому березі будуть контакти з іншими станціями. На Троєщині останньою станцією буде «Милославська», де і буде побудовано депо», - зазначив Попов.

Він повідомив, що бюджет проекту будівництва нової гілки метрополітену складає приблизно 16 млрд грн. Зараз, за ​​його словами, завершуються роботи щодо визначення варіантів стабільного фінансування цього проекту. «20 березня «Внешэкономбанком» Росії, який виграв конкурс у тендері і розробляє схему фінансування будівництва, відзвітує щодо цього етапу роботи. Крім цього міська влада пропонує також свій варіант фінансування, і найближчим часом планує представити його прем'єр-міністру», - заявив голова КМДА.

«Ми пропонуємо, щоб, визначившись з варіантом фінансування, паралельно прийняти зміни в закон України «Про бюджетний кодекс», в якому та частина ресурсів, яка зараз у Києва вилучається до державного бюджету, а це 50% ПДВ, поверталася в місто на будівництво четвертої гілки метрополітену. Це 8 млрд грн на рік. І якщо навіть це буде 3-4 млрд на рік, це дасть нам можливість все таки мати чіткий ресурс після повернення тих коштів, які ми залучимо на будівництво, і таким чином проект буде скомпонований повністю: від початку його фінансування і до закінчення, з розумінням того, як ми ці гроші повертаємо. На сьогодні у нас є повне розуміння, як цей механізм може запрацювати», - підсумував Попов.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів скоротив на 220 млн гривень фінансування будівництва метрополітену до столичних житлових масивів Троєщина і Теремки, повідомляє прес-служба уряду.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160