Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус 14 березня оголосив, що його країна і Великобританія почнуть озброювати сирійських повстанців навіть без одноголосного схвалення з боку Євросоюзу.

За словами Фабіуса, Париж і Лондон постараються якомога швидше винести на обговорення ЄС питання про зняття ембарго на постачання зброї до Сирії, «щоб бійці опору отримали можливість захищати себе».

При цьому він додав, що якщо ця ідея не знайде одностайної підтримки з боку всіх 27 країн Євросоюзу, Франція і Великобританія вирішать питання з поставками зброї самостійно. «Франція - незалежна країна», - нагадав міністр.

Раніше ЄС планував обговорити питання про зняття або продовження ембарго у травні поточного року, але Париж і Лондон мають намір наблизити термін розгляду цієї теми. Фабіус у зв'язку з цим не виключив, що обговорення може відбутися ще до кінця березня.

Двома днями раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон оголосив, що його уряд також має намір розглянути питання про постачання зброї сирійським повстанцям. На його думку, Захід тільки так може вплинути на розвиток ситуації в країні, де швидко набирають силу радикальні елементи ісламістського толку.

У минулому лютому ЄС дозволив країнам-учасницям союзу поставляти до Сирії продовольство, медикаменти і «нелетальне обладнання» - рації, прилади нічного бачення, бронежилети і тому подібні речі, пише «Lenta.ru».

На цьому тлі Ліга арабських держав дозволила своїм учасникам відправляти повстанцям будь-які види зброї і боєприпасів, що викликало занепокоєння на Заході. Справа в тому, що основна частина поставок зброї з арабських країн у Сирії дістається саме ісламістам, які виступають з антизахідних і антиізраїльських позицій.

Сирійські повстанці всі два роки конфлікту домагаються допомоги від зовнішнього світу, однак з боку держав така допомога до недавнього часу їм не надходила. У цих умовах основним джерелом підтримки ззовні для них стали неофіційні благодійні фонди ісламської спрямованості. Це призвело до радикалізації настроїв серед повстанців і зростання популярності ідей збройного джихаду.Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276