Новообраний Папа Римський Франциск був вихованцем українського священика Степана Чміля. Про це розповів глава Української греко-католицької церкви патріарх Святослав (Шевчук), повідомляє інформаційний департамент УГКЦ.

«Новообраний Папа Франциск є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці святої Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіанської школи, щодня рано вранці, поки ще всі хлопці спали, прислужував о. Чмілю під час Служби Божої», - розповів Святослав.

Також глава УГКЦ зазначив, що Папа добре знає наш обряд і пам'ятає нашу літургію. «Одного разу я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, їдучи в Україну, і просив, щоб він дав свої показання для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він охоче погодився. Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу літургію та обряд, про нашу духовність», - підкреслив глава УГКЦ.

Крім того, за словами Предстоятеля УГКЦ, Папа Франциск ще як архієпископ Буенос-Айреса був ординарієм для східних католиків, зокрема тих, які не мали своєї ієрархії.

Також він додав, що кардинал Бергольо «завжди займався нашою церквою в Аргентині». «І я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні «під його оком» і з його допомогою. Тому, я думаю, ми дійсно будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з цим Папою нас чекають дуже гарні події у майбутньому», - пояснив Блаженніший Святослав.

У своєму коментарі Глава УГКЦ також зазначив, що новообраний Святіший Отець є надзвичайно скромною людиною. «Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не користувався своїм автомобілем, завжди їздив у громадському транспорті, дуже скромно одягався і відрізнявся тим, що найбільше хотів дбати про бідних. Він відвідував людей в бідних кварталах і є справжнім пастирем», - охарактеризував Предстоятель УГКЦ.

Папа Франциск, за словами Блаженнішого Святослава, є високоінтелектуальною людиною. «Я пам'ятаю, що його проповіді зазвичай були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п'яти-шести речень, але в них він так багато говорив, що після його короткого слова завжди тривала мовчанка, зазвичай п'ять-сім хвилин. Потрібен був час, щоб над цим словом можна було поміркувати», - сказав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, новим Папою Римським став аргентинець, архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

516