Громадянка України Анхар Кочнєва, яка перебувала в полоні у сирійських повстанців, має намір приїхати в Україну через тиждень і провести прес-конференцію для українських журналістів.

«До Києва я не повернуся, а відвідаю його. Я не можу сказати день, тому що я не хочу давати шанс себе відловити. Буде прес-конференція у Києві приблизно через тиждень», - повідомила Кочнєва «Інтерфакс-Україна».

За словами українки, після отримання в Києві паспорта, вона поїде до Москви, де знаходиться її дитина.

Кочнєва розповіла, що поки зупинилася у знайомих у Сирії, в чому їй допомагають друзі.
Відповідаючи на запитання про те, чи не боїться вона після того, що сталося, залишатися в Сирії, українка відповіла: «Я вважаю, що мене розстріляли 10 числа (10 березня Кочнєва втекла з полону. - Ред.) і водій не зупинився. Давайте вважати, що я загинула. З того дня, всі дні, що я живу, потрібно використовувати по повній програмі. Мені не страшно».

Розповідаючи про свої плани на майбутнє, Кочнєва повідала, що хоче написати книгу про свою історію, побувати в Києві і Москві, а також дати прес-конференції. «І буду продовжувати ту роботу, яку я вела. Треба привертати увагу людей (до ситуації в Сирії. - Ред.)», - сказала вона.

Журналістка обурилася тими подіями, які відбуваються в Сирії: «Ця демократія виглядає як відрізання живим людям голів бензопилою, але про це замовчується. Ніхто не знає, що тут відбувається».

Кочнєва позитивно оцінила роботу українських дипломатів, які всіляко намагаються їй допомогти. «Дипломати допомагали, вони молодці, але проблема в тому, що друга сторона була неосудна і вимоги не виконувала», - зазначила вона.

Нагадаємо, громадянка України Кочнєва була викрадена в Сирії у жовтні 2012 року бойовиками з так званої Вільної сирійської армії. Викрадачі журналістки погрожували розправитися з нею, якщо не будуть виконані їхні вимоги про викуп у розмірі $50 млн. Вже на початку 2013 року повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до $300 тис.
11 березня родич Кочнєвої повідомив, що цього дня вона втекла і вже знаходиться в Дамаску. Цю інформацію підтвердили в МЗС України.

Зараз Кочнєва передана посольству України в Дамаску, яке займається її документами для повернення в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242