Державна програма активізації розвитку економіки на 2013-14 рр. посилить агропромисловий потенціал західних областей України.

Таку думку висловив голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, передає «УНІАН».

«Ця програма дає поштовх для розвитку низки секторів. В її рамках кожен регіон, залежно від розвитку тих чи інших галузей, робить акцент на їх розвиток. У зв'язку з цим Чернівецька область має намір активізувати агропромисловий потенціал», - сказав Папієв.

Він зазначив, що в Чернівецькій області будуть особливо розвиватися садівництво та виробництво м'яса індички.

«Оскільки Україна дає стабільно високі врожаї зернових культур, зараз потрібно акцентувати увагу на переробці і готовій продукції (в першу чергу, тваринництві). У нашій області в рамках програми ми будемо орієнтуватися на м'ясо індички, з виробництва якого ми лідируємо в Україні, а також садівництво. У цьому плані у нас дуже великі перспективи. Якось на зустрічі французькі колеги мені сказали, що якби наша Дністровська зона вирощувала яблука, то вони б були конкурентоспроможними в Європі. Щоб ми могли виходити з фруктами оптовими партіями, нам потрібно побудувати відповідні сховища. Зараз у цьому напрямі ведеться активна робота, торік було введено в експлуатацію склад на 5 тис. тонн, цього року планується на 10 тис. тонн», - підкреслив губернатор.

Також, за його словами, до числа пріоритетних для регіону напрямів у рамках держпрограми увійде розвиток електроенергетики. «Це одна з основних точок розвитку регіону. Зокрема, нам важливо зараз активізуватися в будівельних роботах на Дністровській ГЕС. У нас є всі шанси в найближчий рік запустити її другий гідроагрегат, а в кінці зими - початку весни 2015 р. - третій. Після здачі першої черги Дністровська ГЕС стане найпотужнішою у Європі. Це буде точкою прориву, яка посилить наші експортні можливості, адже попит на електроенергію великий, і прогнози показують, що він тільки збільшуватиметься», - сказав Папієв.

Крім того, він переконаний, що держпрограма дасть поштовх і чернівецькому бізнесу, завдяки дешевим довгим кредитам. «Основна проблема в тому, що бізнес не має довгих кредитних ресурсів. Програма дає відповідь на це питання. Коли була запропонована компенсація відсоткової ставки в межах однієї-двох ставок рефінансування НБУ за кредитами на АПК, вона показала свою дієвість. У цій програмі пропонуються необхідні рецепти, зокрема, за допомогою залучення кредитів комерційних банків з наступною компенсацією процентної ставки з боку держави, залучення кредитів під держгарантії, а також завдяки створенню сприятливого інвестиційного клімату», - резюмував голова Чернівецької ОДА.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199