Банківські вклади в гривнях виграють у доларових інвестицій. Такі висновки випливають з аналізу курсу долара з жовтня 2012 р. по сьогоднішній день, як зазначають аналітики.
 
Нагадаємо, напередодні парламентських виборів 2012 р. політики обіцяли, що курс зросте до 12-15 грн/долар, а експерти прогнозували зростання до 9 грн/долар.
 
Але практика показала, що виграли ті, хто не піддався паніці. Розрахунок показує, що громадяни, які вклали в долар у жовтні 2012 р., за найскромнішими оцінками, втратили сьогодні 2% (див. таблицю). При цьому не враховуються періоди, коли долар зростав у ціні до 8,3-8,5 грн. з урахуванням таких вкладень, втрати на доларових вкладах досягають 3-5%, пише «РБК».
 
Причиною цих втрат, зазначають аналітики, стала недовіра громадян до НБУ та уряду, які робили все можливе для утримання стабільного курсу гривні: валютні інтервенції, зміна нормативного регулювання, адміністративний тиск і бесіди в Нацбанку з учасниками валютного ринку.
 
Аналітики також говорять, що таких втрат зазнали ті, хто не поніс придбану валюту на депозити, залишивши її «під матрацом». Ті, хто поклав валюту на депозит, в кращому випадку вийдуть в нуль.
 
При цьому, гривневі депозити при пропозиції 20-28% річних дадуть до закінчення терміну договору на кожній вкладеній 1 тис. грн, відповідно, 200-280 грн.
 
Зміни курсу долара за останні шість місяців:
 


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213