Україна щороку втрачає 4% ВВП, тобто близько 50 мільярдів гривень через незадовільний стан доріг. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Якісні дороги і взагалі розвиток інфраструктури - це необхідна опора для програми активізації економічного розвитку, яка на сьогодні є пріоритетом політики уряду. За оцінками експертів, через незадовільний стан доріг Україна втрачає щорічно до 4% ВВП, а це майже 50 млрд грн. Нехай прямі втрати і менші, але все одно це неприйнятно для країни, яка всі можливі ресурси концентрує на розвитку», - сказав він.

За словами прем'єр-міністра, уряд чітко усвідомлює, що Україні потрібні дороги, які гарантовано будуть експлуатуватися десятиліттями, а не від сезону до сезону.

«Ми не настільки багаті, щоб будувати тимчасові дороги. Тільки так можна виконати величезний обсяг робіт, який є в Україні - докорінно модернізувати 170 тис. км автодоріг», - зазначив він.

Також Азаров нагадав, що Україна є важливим транспортним коридором між сходом і заходом, півднем і північчю.

«За часи незалежності навантаження на вісь вантажівок, які їздять по Україні, виросла майже вдвічі у порівнянні з тим, на що розраховані старі дороги, - з 6 до 12 тонн. А інтенсивність руху збільшилася на порядок. Саме це, плюс екстремальні умови нинішньої зими і недостатній ремонт минулого року привели до величезних руйнувань. У цьому році пошкоджено 43 тис. км доріг загального користування, а це 4 частина всіх доріг України. Площа руйнувань 2,7 млн ​​ кв м. Сьогодні відремонтовано 540 тис. кв м на 12 тисячах км доріг загального користування. Працює щодня від 300 до 500 бригад і до 40 асфальтобетонних заводів, у залежності від погодних умов», - повідомив прем'єр-міністр.

За його словами, дороги комунальної власності та вулиці повинна ремонтувати місцева влада. «Тут також потрібні величезні кошти. За прогнозами, необхідно до 700 тис. тонн асфальтобетону, 35 тис. тонн бітуму, а також пісок і щебінь», - зазначив він.

Азаров доручив віце-прем'єр-міністру Олександру Вілкулу прискорити створення довгострокової програми будівництва автошляхів з чітко визначеними пріоритетами, етапами, сучасними вимогами до класу і якості доріг і з розрахунками ресурсного забезпечення такого будівництва.

Віце-прем'єр-міністр України Юрію Бойко разом з міністром промислової політики Михайлом Короленком і міністром інфраструктури Володимиром Козаком почати розробку термінових заходів, а також довгострокової програми випуску на вітчизняних підприємствах якісного бітуму та іншого.

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає неконструктивною ненависть людей до «Укравтодору» через поганий стан доріг.

При цьому Азаров заперечує масове розкрадання коштів на будівництво і ремонт доріг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213