Казахстан підтримує вступ України у Митний союз і Єдиний економічний простір, заявив член колегії (міністр) з економіки та фінансової політии Казахстану Тимур Сулейменов у Москві на «круглому столі» «Можливості розширення взаємної торгівлі в рамках ЄЕП».

«Казахстан вступ (України - УНІАН) у Митний союз підтримує, і відповідні заяви були зроблені на зустрічі з вищим керівництвом України», - сказав він.

При цьому Сулейменов підкреслив, що рішення такого важливого питання, як приєднання України до МС, може вирішуватися тільки консенсусом всіма трьома членами цього інтеграційного об'єднання, передає «УНІАН».

«Ні Казахстан, ні Білорусь не можуть бути осторонь цих переговорів», - сказав Сулейменов.

При цьому він зазначив, що збільшення загального ринку збільшить складності при організації взаємної торгівлі.

У той же час міністр вважає, що в разі приєднання України, «розжарення» зросте, і внутрішні проблеми будуть швидше оголюватися і надалі швидше вирішуватися.

Сулейменов підкреслив, що МС дуже молоде утворення, а коло питань, які регулюються у рамках наднаціонального органу - Єврейської економічної комісії, величезний.

«Немає жодного відомства, яке б не брало в цьому участі: від Міністерства охорони здоров'я, Міненерго, включаючи Генпрокуратуру, МВС і прикордонників. Всі, так чи інакше, задіяні в цьому процесі. Тому не може бути, щоб усе відразу функціонувало гладко і безхмарно», - сказав він.

Сулейменов впевнений, що економічні наслідки будуть позитивними для України і членів МС.

Як повідомляв раніше ForUm, орієнтовно у квітні Президенти України, РФ, Казахстану та Білорусі обговорять питання про приєднання України до положень Митного союзу.

Нагадаємо, Росія пропонує Україні вступити до Митного союзу, що дозволить знизити ціну на закуповуваний у РФ природний газ. Україна сподівається на підписання угоди про асоціацію і ЗВТ з Євросоюзом і пропонує секторальну співпрацю з МС за формулою «3+1», але Росію це не влаштовує.

13 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна має приєднатися до деяких положень Митного союзу.

16 січня ц.р. прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сказав, що Митний союз і Єдиний економічний простір відкриті для вступу інших країн СНД, але тільки на повноправній основі, і зазначив, що нові учасники повинні підписати всі інтеграційні документи, а не їх частина.

На початку лютого посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що українська і російська сторони знайшли можливість перегляду ціни на газ для України без її вступу до Митного союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151