Українці, купуючи страховку, не читають винятки, тому після настання страхового випадку опиняються незахищеними. Про це кореспонденту ForUm'у заявила юрист Тетяна Монтян, коментуючи ситуацію навколо загибелі української актриси Оксани Гайвась.

«Страхування в Україні - це викинуті на вітер гроші. Взагалі, наші люди купують страховку «від ліхтаря» і не читають винятки, нестрахові випадки і франшизи (частина збитку, яка не виплачується (утримується) компанією при настанні страхового випадку. - Ред.) і опиняються абсолютно незахищеними у підсумку», - підкреслила вона.

У свою чергу, експерт-політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко заявив, що захищеність українських громадян перебуває у рамках української законодавчої системи. «Тобто існує закон про страхову діяльність, і він передбачає саме такі, а не інші види страхових випадків, компенсацій і т.д. Зрозуміло, що будь-яка страхова фірма зацікавлена ​​у тому, щоб зменшити, обмежити кількість страхових випадків і за всяку ціну уникнути сплати страхових компенсацій. І це загальна тенденція у світі, а не тільки в Україні: бізнес - це бізнес, а гроші - це гроші», - зазначив він.

За словами експерта, якщо подивитися на ситуацію крізь цифри, то у процентному співвідношенні не так багато українців гине за кордоном, у порівнянні з іншими, навіть цивілізованими народами, які відносять себе до європейської розвинутої демократії.

«А говорити, що українці не захищені, не зовсім правильно. Адже в даній ситуації Консульство, МЗС прийшли на допомогу. Більше того, згадайте, скільки було операцій з порятунку українців у Сирії, Лівії та інших країнах. Що ж стосується надання допомоги, то в усіх консульствах є своя бюрократія. Але тут вже питання до парламенту: треба вивчати ситуацію, всі нарікання і змінювати законодавство», - підсумував Бондаренко.

Як раніше повідомляв ForUm, катаючись на квадроциклі у Єгипті, українська актриса і художниця Оксана Гайвась впала і вдарилася головою. Після трьох днів перебування у комі вона померла.

Страхова компанія заявила, що не вважає смерть української туристки страховим випадком, і відмовилася оплачувати лікування Гайвась. За доставку тіла загиблої на Батьківщину комерційна фірма, пов'язана з туроператором, вимагала у матері загиблої Тетяни Добровольської більше 4 тисяч доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

297