Урочиста церемонія відкриття конклаву, на якому буде обрано 266-й Папа Римський, почалася у вівторок ввечері у Ватикані.

З Паолінської капели Апостольського палацу процесія 115 кардиналів-вибірників попрямувала з гімном Veni creator spiritus у Сікстинську капелу, де відбудуться вибори нового понтифіка.

«Князів церкви» супроводжують представники Римської курії, командувач Швейцарською гвардією, медичний персонал, а також співробітники служби друку Святого престолу і журналісти ватиканських ЗМІ, повідомляє РІА «Новости».

У Сікстинській капелі виборщики складуть присягу і, зокрема, присягнуть «дотримуватися найбільшої таємниці щодо всього, що яким-небудь чином стосується виборів Римського Понтифіка». Кожен учасник конклаву повинен буде особисто виголосити заключну формулу клятви. Конклав розпочне свою роботу після того, як папський обер-церемоніймейстер виголосить знамениту латинську формулу «extra omnes» (усі геть). Після цього всі сторонні повинні будуть покинути Сікстинську капелу, важкі двері якої закриються на ключ.

Новий Папа Римський буде обраний за правилами, детально описаним у Апостольській конституції Universi Dominici gregis (Вся паства Господа), яку у лютому 1996 року видав Папа Іван Павло II. У відповідності з цим документом, понтифік має бути обраний на зборах кардиналів, вік кожного із яких не перевищував 80 років на момент оголошення у Ватикані режиму «вакантного престолу», тобто 28 лютого. Згідно з особливим рескриптом «motu proprio», підписаного Папою Бенедиктом XVI у червні 2007 року, його наступник повинен буде заручитися підтримкою як мінімум двох третин кардиналів-вибірників, тобто набрати не менше 77 голосів учасників конклаву.

Нагадаємо, Папа Римський Бенедикт XVI ввечері 28 лютого добровільно припинив папське служіння, після чого у Ватикані був оголошений режим «вакантного престолу».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238