У минулому році підприємствам було відшкодовано 46 млрд грн податку на додану вартість. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко під час круглого столу на тему: «Інвестиційний та бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися істотні зміни на краще?»

«Проблема відшкодування ПДВ - це фантомний біль. На жаль, тривалий час були проблеми з відшкодуванням ПДВ. Сьогодні ж, беремо до прикладу 2012 рік, із 43 млрд грн заявленого відшкодування на розрахунковий рахунок ми відшкодували 46 млрд. Це говорить про те, що ми обслуговуємо поточну заявку і повертаємо всі спірні борги, які приймаються у ході судових рішень», - сказав глава відомства.

Він також додав, що 50,4% від цієї суми було відшкодовано в автоматичному режимі.

Також він назвав причини зменшення суми автоматичних відшкодувань ПДВ. «Щодо тих причин, з яких ця сума зменшується, я хочу зазначити, що є два критерії: збиткове підприємство і середня заробітна плата. Ми говоримо, що автоматичне відшкодування - це сервіс. Підприємство, яке не потрапило під процес автоматичного відшкодування, воно не позбавляється цього права і проходить дану процедуру у звичайному режимі. Сервіс покликаний стимулювати платити там, де розташовані виробничі потужності, тобто в Україні. Сьогодні багато платників, і це відбилося не тільки на державу, а й на окремих працівниках, щоб потрапити у цей сервіс, піднімають свої заробітні плати. Для того, щоб це ввійшло у звітність, необхідно близько 3 місяців», - сказав він.

«Якщо у січні-лютому 2012 року дійсно було зменшення відшкодування ПДВ, то буквально станом на вчора, автоматичне відшкодування виросло приблизно на 500 мільйонів і склало більше 2 млрд грн. Це те, що ми віддаємо в автоматичному режимі в березні», - резюмував Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497