Колишній міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий констатує, що кримінальна відповідальність за створення фінансових пірамід є нормальною світовою практикою.

«Я підтримую ініціативу щодо заборони фінансових пірамід, вже давно пора повноцінно зайнятися контролем фінансової діяльності на ринку. Різного типу фінансові послуги повинні чітко ліцензуватися і за цим повинні стежити фахівці, щоб уникнути «пірамід» у різних проявах. Адже сьогодні під виглядом цілком легальної, офіційно зареєстрованої контори можуть працювати фінансові піраміди», - говорить він.

У той же час, за його словами, введення кримінальної відповідальності за подібного роду фінансові махінації - нормальна світова практика, повідомляє «РБК-Україна».

«Це нормальна практика. Наприклад, у США за фінансові махінації передбачено значно більшу кримінальну відповідальність, ніж у нас пропонується», - констатує екс-міністр економіки.

У той же час, за його словами, владі необхідно ретельно відслідковувати структури, які шахраї до прийняття закону про заборону фінансових пірамід можуть запустити на ринок, обійшовши норми закону.

«Навіть до прийняття закону залишається ризик, що фінансові «умільці» випустять на ринок новий вид «піраміди», не заборонених законом. Щоб мінімізувати появу «пірамід», потрібно чітко виписати у законі їхні ознаки, визначити суми можливих збитків і встановити конкретні покарання за їх організацію», - впевнений Лановий.

Нагадаємо, 11 березня Кабінет Міністрів України схвалив законопроект, розроблений Нацкомісією з держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, про заборону фінансових пірамід в Україні. Документ визначає поняття «фінансова піраміда», встановлює заборону на її створення та сприяння її діяльності, у т.ч. поширення відповідної реклами, а також встановлює кримінальну відповідальність за порушення норм закону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1146