Парламент Угорщини прийняв низку резонансних поправок до конституції країни. Вони, зокрема, передбачають, що стипендії від держави отримуватимуть тільки ті студенти, які візьмуть на себе зобов'язання, закінчивши університет, тривалий час працювати в країні. Про це повідомляє Associated Press.

У тому разі, якщо випускники угорських вузів побажають виїхати в іншу країну, вони повинні будуть виплатити державі суму, витрачену на їхнє навчання, пише The New York Times.

Також поправки до основного закону заборонили публікацію політичної реклами у недержавних ЗМІ у період виборчих кампаній. Крім того, як передає BBC News, були посилені заходи покарання щодо бездомних. Тепер за ночівлю на вулиці вони можуть бути засуджені до штрафу або навіть отримати тюремний термін.

Більше того, зміни до конституції передбачають обмеження можливостей суду і президента щодо оскарження законів, прийнятих парламентом. Тепер вони можуть вказувати лише на процесуальні помилки.

Поправки були прийняті 265 голосами членів правлячої партії «Фідес» (Fidesz), її партнера, Партії християнських демократів, а також кількох незалежних депутатів. 11 парламентаріїв висловилися проти, а ще 33 члени опозиційних партій на знак протесту не з'явилися на голосування.

Опозиція піддала масштабній критиці поправки до конституції, назвавши їх недемократичними. Конституційний суд Угорщини також раніше визнав нові положення незаконними. З критикою поправок виступили і представники Євросоюзу, зокрема, голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який є лідером партії «Фідес», що ініціювала конституційні зміни, у відповідь звинуватив Євросоюз у втручанні у внутрішні справи країни, пише «Lenta.ru».

Поправки стали вже четвертими, внесеними у нову конституцію країни, прийняту у квітні 2011 року з ініціативи все тієї ж партії «Фідес» і прем'єр-міністра Орбана. Сам основний закон, який набув чинності 1 січня 2012 року, також неодноразово піддавався критиці опозиції та Євросоюзу.

Віктор Орбан, який вже обіймав посаду прем'єр-міністра Угорщини в 1998-2002 роках, знову прийшов до влади у 2010 році. За його неоднозначні дії на цій посаді він отримав у ЗМІ прізвисько «Віктатор».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265