У Міністерстві оборони України назвали грубою провокацією інформацію про втечу дельфінів із Науково-дослідного центру ЗС України «Державний океанаріум». Про це йдеться у повідомленні Департаменту преси та зв'язків із засобами масової інформації Міноборони.

11 березня 2013 року деякі ЗМІ поширили інформацію про те, що 24 лютого 2013 року акваторію військової частини, яка належить Науково-дослідному центру Збройних Сил України «Державний океанаріум», під час проведення навчань покинули три дельфіна.

«Департамент преси та інформації Міністерства оборони України уповноважений заявити, що поширена інформація не відповідає дійсності», - йдеться у повідомленні.

За даними оперативного чергового штабу Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, в неділю, 24 лютого 2013 року, на території Науково-дослідного центру взагалі не проводилося ніяких навчань, а самі дельфіни акваторію військової частини не покидали.

У Міноборони звернули увагу на те, що «рапорт» про НП за підписом нібито директора НДЦ ЗС України «Державний океанаріум» Анатолія Горбачова, який був розісланий разом з цією «сенсаційною новиною», є грубо сфабрикованою фальшивкою.

Станом на 12 березня всі тварини - шість дельфінів і один сивуч – перебувають у своїх вольєрах і в зимовому басейні.

У Міноборони зазначили, що «Державний океанаріум» не вперше стає об'єктом пильної уваги з боку мас-медіа. Незважаючи на це, Департамент преси та інформації Міністерства оборони України закликає журналістів використовувати винятково перевірену інформацію із офіційних джерел.

За даними деяких ЗМІ, 24 лютого проводилися тренування дельфінів у відкритому морі на майданчику №7. У тренуваннях брали участь 5 дельфінів, оснащених комплектами ІОУ-75-03 (індивідуальний вогнепальний пристрій, який кріпиться на голову тварини). Під час тренувань три дельфіна, всупереч вжитим заходам обережності, покинули акваторію майданчика, маючи на собі готові до застосування вогнепальні пристрої. Особовий склад протягом чотирьох годин намагався виявити зниклих дельфінів шляхом візуального спостереження, але безуспішно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306