Польська влада планує восени цього року відкрити на кордоні з Україною новий пункт пропуску «Будомєж-Грушів», який стане першим з кінця 2002 року, коли був введений в експлуатацію автомобільний ПП «Смільниця-Кросценко» (Львівська область).

Про це повідомила прес-секретар Підкарпатського воєводства, на території якого буде відкрито новий пункт пропуску на кордоні з Україною, Малгожата Очош.

Вона повідомила, що будівництво ПП «Будомєж-Грушів» (Львівська область), яке почалося у травні 2010 року, планується завершити до червня цього року. Очош зазначила, що строки введення пункту в експлуатацію будуть залежати від прикордонної служби Польщі, зауваживши, що ще кілька місяців після цього триватимуть процедури прийому збудованого об'єкта контрольними будівельними органами. Вона також зауважила, що вартість будівництва ПП «Будомєж-Грушів» склала 45 млн. доларів (за поточним курсом 1 USD = 3,2 PLN), він стане найсучаснішим на східному кордоні Польщі, повідомляє «УНІАН».

У польській прикордонній службі повідомили, що через «Будомєж-Грушів», який стане сьомим автомобільним пунктом пропуску на кордоні з Україною, щодоби зможе проїжджати близько 3 тисяч автомобілів.

За даними польських прикордонників, найбільшу пропускну спроможність із діючих на кордоні з Україною пунктів пропуску має «Дорогуськ-Ягодин» (Волинська область), через який може проїжджати майже 7 тисяч авто на добу, найменшу - менше 2 тисяч - «Зосін-Устилуг» (Волинська область).

Прес-секретар Люблінського воєводства Каміл Смердель повідомив, що у грудні цього року завершено будівництво ще одного пункту пропуску на кордоні з Україною «Угринів-Долгобичув» (Львівська область), спорудження якого почалося ще у 2008 році.

За його словами, об'єкт вартістю понад 50 млн. доларів буде передано прикордонній службі у березні 2014 року. За даними прикордонників, через цей пункт пропуску щодоби зможуть проїжджати 4000 автомобілів.

Нагадаємо, у 2012 році українсько-польський кордон перетнуло 5,5 млн. автомобілів, що на 8% більше, ніж роком раніше.

На польсько-українському кордоні протяжністю близько 540 кілометрів діє 12 пунктів пропуску (по шість автомобільних і залізничних). Експерти та українські і польські політики неодноразово висловлювалися за збільшення кількості прикордонних пунктів пропуску між країнами. Для порівняння: у Німеччині, яка також має приблизно 500 км кордону з Польщею, працює 38 пунктів пропуску, із яких 19 - автомобільні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

486