Незаконний обіг наркотиків та організована злочинність - перепони на шляху до зміцнення верховенства права та демократії. Про це заявив представник ООН, закликаючи держави до співпраці у боротьбі з цими загрозами стабільності і розвитку, повідомляє Центр новин ООН.

Він звернув увагу на те, що сьогодні скорочення числа наркоманів, які захоплюються кокаїном, було «компенсоване» зростанням осіб, які пристрастилися до «дизайнерських наркотиків».

Виступаючи у Відні на 56-й сесії Комісії з наркотиків у Відні, глава Управління ООН з наркотиків і злочинності Юрій Федотов наголосив, що у багатьох відношеннях незаконний обіг наркотиків, злочинність і розвиток пов'язані одне з одним.

Він заявив, що країна, яка відмовляється від верховенства права та правосуддя, стикається з проблемами у сфері розвитку. У свою чергу, економічно ослаблене суспільство стає підходящим полем діяльності для злочинців, які підживлюють корупцію і беззаконня.

У ході п'ятиденної сесії більш ніж 1000 представників держав-членів та громадянського суспільства обговорюватимуть питання міжнародного співробітництва у боротьбі з наркотиками, у тому числі - загрози, що виникають у зв'язку з появою нових психоактивних речовин.

Юрій Федотов зазначив, що в останні десятиліття знизилося виробництво і споживання кокаїну. Вирощування опійного маку та виробництво опіуму зосереджене зараз переважно тільки в Афганістані. Однак ці позитивні тенденції були компенсовані зростанням синтетичних наркотиків, а також нових психоактивних речовин.

«Загальний показник поширеності вживання наркотиків не зменшується. Незаконні наркотики вбивають більше ніж 500 чоловіків, жінок і навіть дітей щодня», - підкреслив глава Управління ООН.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

631