Асоціація платників податків України вважає, що пропозиції уряду щодо обмеження права бізнесу самостійно виправляти помилки в податковій звітності протягом трьох років після їх подачі погіршать становище бізнесу і підсилять на нього фіскальне навантаження, повідомляє прес-служба АППУ.

«Як відомо, чинний Податковий кодекс України передбачає для платника податків можливість самостійного виправлення помилок у податковій звітності через надання уточнюючих розрахунків. Причому кількість таких уточнюючих розрахунків, які можуть бути представлені у звітній податковій декларації, уточнень показників у деклараціях за наступні періоди, законодавством не обмежена», - йдеться в повідомленні.

У АППУ зазначили, що наявність такої можливості цілком виправдане. «Адже через недосконалість, неоднозначність або часту зміну податкових норм бухгалтер може завищити або занизити суму податкових зобов'язань або суми бюджетного відшкодування», - повідомили в асоціації.

«У першому випадку виправлення помилки дозволить повернути зайво сплачені кошти або направити їх на погашення податкових зобов'язань у майбутньому. У другому випадку самостійне виправлення помилки та погашення податкового боргу тягне за собою сплату значно менших сум фінансових санкцій: штрафу в розмірі 3% або 5% від суми недоплати (ст. 50.1) ПКУ. Якщо донарахування здійснює контролюючий орган - штрафи становлять від 25% до 50% (ст. 123 ПКУ)», - підкреслили в АППУ.

Тому запропоновані зміни щодо обмеження права бізнесу самостійно виправляти помилки у податковій звітності, на думку АППУ, суперечать існуючим нормам чинного законодавства щодо строків позовної давності і є втручанням у ведення фінансово-господарської діяльності, право на яке гарантується Конституцією України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258