Народний депутат Євген Сігал зареєстрував проект Закону України №2400 «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо банківських вкладів фізичних осіб», який передбачає введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті, та Закону України №2401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо банківських вкладів фізичних осіб», яким пропонує з 1 січня 2014 року ввести оподаткування частини доходів фізичних осіб, отриманих у вигляді процентів на поточні або депозитні банківські рахунки, у розмірі 25%.

На думку Незалежної асоціації банків України (НАБУ), такі дії можуть негативно відбитися на довірі до банківського сектору і призвести до скорочення кредитування банками реального сектору економіки.

В останні роки банківські установи, профільні асоціації та регулятори робили все можливе для відновлення довіри внутрішніх інвесторів до банківської системи і збереження ролі банків як головних кредиторів економіки країни. Як наслідок, з початку 2009 року обсяг коштів фізичних осіб на рахунках у банківських установах зріс на 75% - до 372,4 млрд. грн. за станом на 01.02.2013. Обсяг кредитів реальному сектору за цей час збільшився майже на третину - до 610,7 млрд грн.

Зараз стимулювання клієнтів до розміщення депозитних вкладів у національній валюті здійснюється за допомогою привабливих ставок. На початок лютого 2013 року частка депозитів у національній валюті перевищила 51%. У той же час, багато громадян поки вважають за краще розміщувати заощадження в іноземній валюті - вони склали половину всіх депозитів, залучених протягом 2012 року, і станом на 1 лютого їх обсяг досяг 22,8 млрд доларів США. Враховуючи, що майже 60% нових депозитів фізичних осіб було залучено на термін до 1 року, заборона на розміщення депозитів в іноземній валюті може призвести до стрімкого відтоку коштів з банківської системи України.

«Банки також залишаються одними з найбільших кредиторів уряду. Валютні кошти використовуються для придбання валютних ОВДП. На початок березня 2013 р. банківський портфель ОВДП склав 71,3 млрд грн. (35% від загального обсягу ОВДП в обігу на відповідну дату), - нагадує експерт НАБУ Діляра Мустафаєва. - Не слід забувати і про підприємства реального сектора. Тому будь-яке зменшення обсягу валютних кредитних ресурсів негативно вплине на розвиток всієї економіки країни».

Щодо пропозиції оподатковувати доходи від депозитів за ставкою 25%, то НАБУ звертає увагу, що Податковий кодекс вже передбачає оподаткування таких доходів за ставкою 5%, починаючи з 2014 року. У разі надмірного завищення ставки оподаткування виникає ризик масового відтоку депозитів, що спричинить за собою погіршення банківської ліквідності. Саме тому НАБУ вважає прийняття згаданих законопроектів недоцільним.

Як раніше повідомляв ForUm, Національний банк України не підтримує введення заборони на відкриття депозитів в іноземній валюті й оподаткування доходу від банківських вкладів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225