Верховна Рада повинна знайти можливість для конструктивної роботи. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час зустрічі з журналістами українських телеканалів.

«У черговий раз звертаюся з проханням до парламенту, до політичних сил, представлених у парламенті, знайти можливість для конструктивної роботи», - заявив прем'єр.

Він зазначив, що без діючого парламенту працювати в умовах світової фінансово-економічної кризи досить важко.

«Тому ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб знаходити компроміс. І, взагалі-то, деструктивні дії з боку опозиційних партій викликають у нас дуже велике занепокоєння. Бачу я можливість для досягнення компромісу? Я думаю, що так. Тому що ті заклики, з якими зараз звертаються опозиціонери, - вони абсолютно нереалістичні. Ось, скажімо, розпустити Верховну Раду... », - заявив Азаров.

Він привів для прикладу минулий 2012 рік, який пройшов під знаком парламентських виборів. За його словами, на той момент було дуже важко проводити через парламент якісь законопроекти, тому що всі захоплено працювали над виборами. І багато в чому, на його погляд, минулий рік був загублений, тому що ВРУ не працювала конструктивно. «Не кажучи вже про те, що у нас не було листопада і грудня. Тому що старий парламент пішов, а новий не приступив до роботи», - підкреслив глава уряду.

Крім того, він зазначив, що в Європі, незважаючи на непросту економічну ситуацію, жодна з політичних сил не вдається до подібних заходів.

«А взагалі опозиційні сили (українські. - Ред.) декларують себе як проєвропейські. А де в Європі є такі проєвропейські партії, які блокують роботу свого власного парламенту або публічно закликають до повстання, до якогось незрозумілого віче? Де такі політичні сили існують? Зараз в Європі непроста економічна ситуація. У деяких країнах ми бачимо, як проходять демонстрації проти політики чинного уряду. Опозиційні партії активно критикують чинний уряд. Ведеться активна політична боротьба, але вона ніде не виходить за певні рамки, встановлені багатовіковими традиціями», - заявив Азаров.

Прем'єр-міністр додав, що уряд за останній місяць направив до парламенту 34 надзвичайно важливі для розвитку країни законопроекти.

«За Конституцією значну частину питань, що визначають економічну політику уряду, приймає саме парламент. І тільки він. Це всі питання, пов'язані з утворенням податків, податковими платежами і т.д. Тому ми проти деструктивної роботи певних політичних сил у період, коли країна стикається з серйозними економічними труднощами. Вони закладені як поза нашої країни, так і всередині. І в цих умовах займатися порожніми закликами до чогось - абсолютно не конструктивно»- підсумував він.

Нагадаємо, опозиція заблокувала трибуну і президію ВР 5 березня.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак сподівається, що 19 березня парламент запрацює, але в той же час не виключає, що Президент України Віктор Янукович скористається своїм правом розпустити парламент.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317