Новий порядок, затверджений Кабміном, передбачає держреєстрацію іноземних інвестицій за 7 днів. Постановою Кабінету Міністрів №139 від 6 березня 2013 р. затверджено новий порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, що визначає процедуру подачі документів, їх розгляду та здійснення державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій, а також її анулювання, повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з цим документом, державна реєстрація іноземних інвестицій та її анулювання здійснюються в семиденний строк з дня подання іноземним інвестором документів. Для того щоб здійснити процедуру, інвестор-заявник подає органу державної реєстрації пакет необхідних документів. Орган державної реєстрації протягом семи днів розглядає подані документи і приймає рішення про реєстрацію іноземних інвестицій або про відмову в їх реєстрації.

Іноземні інвестиції вважаються зареєстрованими, коли орган держреєстрації присвоює реєстраційний номер інформаційного повідомлення, а в журнал обліку вноситься відповідний запис. Перший примірник інформаційного повідомлення повертається заявникові як підтвердження факту державної реєстрації іноземних інвестицій, другий - направляється в Мінекономрозвитку, а третій - залишається в органі державної реєстрації. Державна реєстрація іноземних інвестицій діє протягом всього періоду використання інвестицій. Якщо відбулася зміна власника, то здійснюється перереєстрація таких інвестицій, для чого скасовується попередня реєстрація та вживаються заходи щодо нової. У разі вилучення (репатріації) іноземних інвестицій державна реєстрація підлягає анулюванню. Для цього заявник подає письмове повідомлення про вилучення (репатріацію) іноземних інвестицій, інформаційне повідомлення про проведену державну реєстрацію іноземних інвестицій та довідку територіального органу Міністерства доходів і зборів про сплачені іноземним інвестором в Україні податки, передає «УНІАН».

Нагадаємо, у 2012 році іноземними інвесторами було вкладено в економіку України 6013,1 млн доларів США прямих інвестицій (акціонерний капітал). Обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) в Україну з початку 2012 року збільшився на 8,2% і в кінці 2012-го склав 54462,4 млн доларів. З країн ЄС внесено 42 979,3 млн. доларів (78,9% загального обсягу акціонерного капіталу), з країн СНД - 4269 млн. доларів (7,8%), з інших країн світу - 7 214,1 млн. доларів (13,3%).

Інвестиції надійшли зі 130 країн світу. До десятки основних країн-інвесторів української економіки входять: Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Російська Федерація, Австрія, Великобританія, Віргінські острови, Франція, Швеція, Швейцарія. Десять основних країн-інвесторів забезпечили 82,3% від загального обсягу інвестування.

За основними видами економічної діяльності іноземних інвестицій вкладено: у промисловість - 17 166,7 млн доларів США (31,5%), фінансову діяльність - 16105,6 млн доларів, торгівлю - понад 6 млрд доларів (11%), сільське господарство – 800,7 млн доларів (1,5%).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260