Уряд схвалив законопроект, що передбачає заборону фінансових пірамід в Україні. Відповідне рішення, як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 11 березня.

Документ розроблений Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

У прес-службі Кабміну зазначили, що останнім часом в Україні почастішали випадки шахрайства за допомогою фінансових пірамід. Разом з тим чинне законодавство недостатньо захищає громадян від таких угод. Зокрема, Закон України «Про захист прав споживачів» не можна застосувати в даному випадку, адже згідно з його нормами громадян, які вносять свої кошти, не можна вважати споживачами. До того ж на практиці діяльність таких пірамід здійснюється без реєстрації юридичної особи або фізичної - підприємця. Таким чином норми Закону України «Про захист прав споживачів» не можуть бути застосовані до фінансових пірамід, оскільки їхні учасники не є суб'єктами, на які поширюються норми цього закону, додали в уряді.

Тому уряд схвалив законопроект, метою якого є заборона діяльності фінансових пірамід в Україні та визначення відповідальності за організацію таких шахрайств з коштами громадян.

Зокрема, передбачено на законодавчому рівні визначити саме поняття «фінансова піраміда», встановити заборону її створення, сприяння діяльності і поширенню відповідної реклами. Також за організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди передбачено встановити кримінальну відповідальність.

«До речі, максимальне покарання за умисне створення пірамід групою осіб в особливо великих розмірах передбачено у вигляді позбавлення волі до восьми років з конфіскацією майна», - зазначили в прес-службі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

364