Повноваження народного депутата фракції «Батьківщина» Сергія Власенка припинені після винесення рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) і додаткового рішення Верховної Ради з цього питання не потрібно, повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Якщо приймається рішення на підставі ч. 4 ст.81 Конституції України судовим органом, у даній ситуації Вищим адміністративним судом України, то повноваження народного депутата України щодо такої обставини вважаються достроково припиненими самим рішенням суду і додаткові рішення Верховної Ради не потрібні», - пояснив Магера в коментарі «Інтерфакс-Україна».

Він також повідомив, що питання про реєстрацію народним депутатом наступного за списком ВО «Батьківщина» кандидата замість Власенка ЦВК розгляне після отримання тексту рішення ВАСУ. «Як тільки ми отримаємо рішення ВАСУ, вивчимо це рішення на засіданні ЦВК, і тоді вже будемо визначатися. Говорити наперед, яким це рішення буде, я вважаю недоречним, оскільки це предмет повноважень не окремого члена ЦВК, а всієї комісії», - сказав заступник голови ЦВК.

Ч.4 ст.81 Конституції України говорить, що у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду.

Як повідомляв ForUm, ВАСУ задовольнив позов голови Верховної Ради Володимира Рибака і достроково припинив повноваження народного депутата Сергія Власенка, який є захисником екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, у зв'язку з поєднанням ним мандата народного депутата України з адвокатською діяльністю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1161