Глави МЗС 27 країн Євросоюзу на засіданні у понеділок, 11 березня, у Брюсселі ухвалили рішення посилити діючий режим санкцій щодо Ірану, повідомила прес-служба Ради ЄС.

«Рада (ЄС із закордонних справ) продовжила на 12 місяців дію обмежувальних заходів у відповідь на серйозні порушення прав людини в Ірані. Рада додала також 9 фізичних осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини, до списку тих, кому заборонений в'їзд (до ЄС) і чиї активи (на території ЄС) заморожуються. Таким чином, загальне число фігурантів списку досягло 87 осіб», - йдеться у документі.

У ньому наголошується, що глави МЗС ЄС вирішили також заморозити активи «однієї (іранської) компанії», відповідальної за порушення прав людини, передає РІА «Новости».

Нові санкції наберуть чинності з 13 березня після публікації в Офіційному віснику ЄС.

У минулому році країни Євросоюзу ввели ембарго на імпорт іранської нафти, яке набуло чинності 1 липня 2012 року.

США, низка інших країн Заходу та Ізраїль підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран заявляє, що його атомна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

В даний час відносно Ірану діють чотири санкційні резолюції Ради Безпеки ООН та прийняті в односторонньому порядку низкою країн і організацій резолюції, які вимагають від Ірану забезпечити повну прозорість ядерної програми і довести її виключно мирне спрямування.

Як повідомляв ForUm, напередодні президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що Іран готовий до співпраці з Заходом, але тільки в умовах рівності і партнерства.

Нагадаємо, у листопаді США прийняли новий великий пакет санкцій проти Ірану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1022