У Москві на 89-му році життя сьогодні помер відомий письменник Борис Васильєв. Всього ним написано понад 30 пронизливих повістей та романів, більшість із яких йдуть у театрах і були екранізовані.

«Він був мудрим порадником і доброю людиною. Спілка письменників Москви сумує про непоправну втрату. Світла пам'ять про Бориса Львовича Васильєва збережеться у наших серцях», - йдеться на сайті Спілки письменників Москви.

Борис Васильєв народився 21 травня 1924 року у Смоленську. Влітку 1941 року, через два тижні після початку війни, сімнадцятирічним юнаком добровольцем пішов воювати. Після Великої Вітчизняної війни закінчив у 1948 році Військово-технічну академію бронетанкових і механізованих військ, передає «ИТАР-ТАСС».

 
 
Він став відомим на всю країну після виходу дебютної повісті «А зорі тут тихі...» у 1969 році. Тема Великої Вітчизняної війни отримала розвиток у повісті «У списках не значився» (1974), присвяченій героїчним захисникам Брестської фортеці. Широке читацьке визнання завоювала його повість «Завтра була війна». За цією повістю у 1987 році режисер Юрій Кара зняв однойменний фільм. Серед інших його відомих творів - «Івановий катер», «Найостанніший день», «Не стріляйте у білих лебедів», «Жила була Клавочка», «Бувальщини і небилиці», «Утамуй мою печаль», «Вам привіт від баби Лєри...»

У кіно Борис Васильєв почав працювати з 1958 року, дебютував як сценарист фільму «Черговий рейс». Письменник брав участь у створенні таких відомих художніх картин, як «Офіцери» режисера Володимира Рогового (з Георгієм Юматовим і Василем Лановим у головних ролях), «Ати-бати, йшли солдати», поставленого Леонідом Биковим.

Крім того, на основі власної повісті Борис Васильєв створив сценарій для фільму «А зорі тут тихі...», який зняв Станіслав Ростоцький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1441