У Київ прийшов новий штам вірусу грипу В «Вісконсин», пише «Сьогодні».

«З початку епідемічного сезону люди хворіли вже на всім знайомий свинячий грип. Але за останній тиждень зросла кількість захворювань на грип типу «В» - «Вісконсин». Хворіють і на грип вірусу H3N2 - «Вікторія». Але він не такий небезпечний, оскільки вже ходив в Україні вісім років тому, і на нього у багатьох імунітет», - повідомила завідувач відділу Інституту епідеміології та інфекційних захворювань НАМН України Алла Мироненко. Тільки за минулий тиждень у столиці захворіли 25 тисяч осіб. До перевищення епідпорогу не вистачає всього 15%.

За словами лікарів, симптоми «Вісконсина» такі ж, як і при інших типах грипу. «А новим його називають тому, що він мутував. Характерною ознакою всіх видів грипу є різке підвищення температури тіла. Далі проявляються ускладнення. Це може бути ангіна, бронхіт і навіть запалення легенів», - пояснив головний імунолог Києва Олег Назар. За його словами, надійний спосіб захисту - вакцинація. «Щеплення можна зробити практично в усіх столичних поліклініках», - зазначив медик. А ось на думку Алли Мироненко, щепитися потрібно було восени. «Зараз вже пізно. Щоб не захворіти, намагайтеся не перебувати у місцях великого скупчення людей, постійно провітрюйте приміщення і приймайте противірусні та імунопідтримуючі препарати для профілактики», - радить Мироненко.

Лікарі кажуть: якщо захворів - краще викликати «швидку» і лягти на пару днів у лікарню. «При грипі завжди дуже висока температура. Зазвичай вона важко збивається. Наші люди звикли лікуватися вдома. Такого робити ні у жодному разі не можна, оскільки висока температура може спричинити за собою ускладнення. Якщо вам пропонують госпіталізацію і стаціонарне лікування - не відмовляйтеся», - заявив головлікар столичної поліклініки №5 Володимир Романюк. Тим часом столичні аптеки вже щосили готуються до можливого ажіотажу: закуповують маски і популярні ліки від грипу та ГРВІ.

«Як тільки ми почули про майбутню епідемію, замовили постачальникам більше препаратів. Маски і всі необхідні медикаменти вже є. Зараз кияни стали більше купувати імунопідтримуючих препаратів. Мабуть, бояться захворіти», - розповіла Олена, співробітниця однієї із аптек на бульварі Тараса Шевченка.

За словами фармацевтів, ціни залишаться на попередньому рівні, адже все це жорстко контролюється чиновниками. Столичні власті запевняють, що до можливої ​​ епідемії грипу готові. «Запасів медикаментів у комунальних аптеках і лікарнях більш ніж достатньо. Ціни ніхто накручувати не буде - ми за цим слідкуємо. Навіть якщо у квітні епідпоріг буде перевищений, паніки серед людей не виникне. Ну, а що стосується приватних аптек, їх контролює Державна служба України з лікарських засобів», - підкреслив директор департаменту охорони здоров'я КМДА Віталій Мохорєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184