Міністерство соціальної політики розпочало боротьбу за права жінок - на днях буде презентована держпрограма щодо забезпечення гендерної рівності, розрахована на три роки (2014-2016), повідомляє прес-служба Міністерства.

Основні положення: на рівних посадах чоловікам і жінкам зобов'язані платити однакову зарплату, а у перспективі половина топ-менеджерів повинна бути прекрасної статі, пише «Сьогодні».

На першому етапі цифри скромніші - лише 30% керівних посад хочуть до 2016 року віддати дамам, ввівши для цього квоти на законодавчому рівні. У вигляді "компенсації" чоловіки отримають право на 2-тижневу відпустку при народженні дитини. Зараз картина така: серед керівників великих підприємств на одну пані припадає 7 чоловіків, по середнім фірмам співвідношення 1:5, у дрібному бізнесі - 1:3 на користь сильної статі. Серед нардепів всього 8% жінок, або одна на 11 чоловіків, у Кабміні - одна на сім.

Федерація роботодавців проти квот: за словами заступника голови глави ФРУ В'ячеслава Биковця, роботодавець насамперед дивиться не на стать, а на професійні якості співробітника. У той же час, за даними кадрового агентства «Хедхантер», жінки самі при пошуку місця запитують зарплату на 15-20% менше, ніж чоловіки, які претендують на таку ж посаду. Тобто спочатку самі ставлять себе у невигідне становище.

Директор з кадрів великого холдингу Валентина Федорова каже, що нерівність між чоловіками і жінками як у посадах, так і в зарплатах - ознака компаній з низьким рівнем кваліфікації топ-менеджменту. Але вона згодна, що традиційно при виборі кандидата на посаду начальника багато «топів» воліють чоловіків: мовляв, ними керувати простіше - якщо вилаявся, не буде сліз і істерик. Крім того, жінка-керівник може піти у декрет, а це зайві проблеми, яких краще уникнути.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй відзначає відставання України від європейських стандартів гендерної рівності. Про це сказала директор Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан під час круглого столу на тему «Рівність чоловіків і жінок для соціального розвитку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1131