В Україні гендерне питання – це не питання рівності статей. Таку думку у коментарі кореспондентові ForUm'у висловив експерт-політолог, виконавчий директор Центру соціальних досліджень «СОФІЯ» Володимир Лупацій.

«Тут не тільки питання відсотків, тут питання взагалі якості політики, прийнятих рішень та якості з точки зору, наскільки ці рішення соціалізовані, наскільки вони гуманізовані. Є міжнародне дослідження, яке свідчить про те, що якщо частка жінок у керівних структурах не перевищує 30%, то всі рішення мають яскраво виражений технократичний характер», - зазначив він.

На думку експерта, в Україні гендерне питання – це не питання рівності статей. «Це питання типу політик і стратегій, які у нас приймаються. Це чіткі технократичні рішення, які не враховують соціально-гуманітарну складову, те, що будь-яке рішення реалізується людьми, для людей, через людей. Власне кажучи, неврахування цього фактора і призводить до того, що значна частина наших політичних рішень спочатку мало реалістичні та приречені або на провал, або на збочення», - заявив Лупацій.

«Найгірше, якщо ми підемо вольовим механічним шляхом і почнемо за якимось план-графіком збільшувати кількість жінок у структурах влади. Тут потрібен якийсь інноваційний підхід. Оскільки не проблема створити формальну присутність жінок, проблема створити умови, коли жінці буде престижно і зручно реалізовувати себе у сфері політики, розширювати діапазон самореалізації не тільки у рамках сім'ї і материнства, але і у виконанні соціально значущих ролей і функцій у суспільстві», - підсумував експерт.

У свою чергу, соціолог Євген Копатько переконаний, що жінки в Україні не дискримінуються.

«Ми часто говоримо про гендерну рівність. У нас лідер опозиції – жінка, але кількість жінок у політиці невелика. Це пов'язано з культурними особливостями, специфікою відносин у парламенті. Так склалося політичне життя за 20 років. Та й відсоток жінок у Верховній Раді низький, але жінки яскраві і деколи затьмарюють чоловіків», - зазначив він.

«У ООН можуть бути претензії до кількісного складу. Але жінки в Україні не дискримінуються. Жінки повинні проявляти більше ініціативи. Були спроби створювати і жіночі партії, але ці проекти не пішли», - підсумував експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, Організація Об'єднаних Націй констатує відставання України від європейських стандартів гендерної рівності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1074