Організація Об'єднаних Націй відзначає відставання України від європейських стандартів гендерної рівності. Про це сказала директор Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан під час круглого столу на тему «Рівність чоловіків і жінок для соціального розвитку».

«Гендерна рівність для України – ще далеко не реальність... Україна суттєво відстає від європейських стандартів гендерної рівності», - сказала Ехсан і зазначила, що жінки в Україні становлять 54% населення, але у новому скликанні парламенту лише 10% жінок, і їхня роль у соціальній і політичній сфері залишається маргінальною. Згідно з результатами досліджень під егідою ООН, в українському суспільстві продовжують існувати гендерні стереотипи, що призводить до сегрегації, зокрема, професійної.

Ехсан також зауважила, що жінки в Україні заробляють лише 70% від заробітку чоловіків, обіймаючи такі ж посади, незважаючи на високий рівень кваліфікації та освіти інколи навіть кращої якості, ніж у чоловіків. Вона висловила сподівання, що державна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року, що розробляється Міністерством соціальної політики, буде зосереджена на збільшенні присутності жінок на ринку праці.

Ехсан підкреслила, що ООН підтримує зусилля Кабінету Міністрів, Мінсоцполітики, громадянського суспільства у підвищенні рівня обізнаності про сімейне насильство та протидію замовчуванню такого насильства.

Чи існує в Україні дискримінація жінок, ForUm запитав у депутатів, психологів, соціологів та експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1759