Міністерство доходів і зборів України спільно з фахівцями кращих консалтингових компаній розробляє законопроект про обов'язкове загальне декларування доходів громадян.

«Ми розробляємо з кращими фахівцями всього світу, я маю на увазі, Англії, Чехії, Польщі, Канади та Австралії, це світові експерти, які сьогодні нам надають консалтинг у цьому питанні, ми розробляємо законопроект про обов'язкове загальне декларування доходів», - сказав глава відомства Олександр Клименко в ефірі Першого Національного телеканалу у неділю.

За його словами, прийняття цього законопроекту дасть поштовх до підвищення податкової культури громадян.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб заповнити декларацію, раз це буде обов'язкове загальне декларування, що будь-хто, хто буде заповнювати декларацію, не відчував незручностей. Щоб він міг робити це дистанційно і, щоб всю існуючу інформацію стосовно доходів він міг побачити з наших баз даних про себе. І заповнити декларацію максимально швидко», - пояснив міністр.

Говорячи про необхідність декларування доходів різними категоріями громадян, Клименко пояснив, що у законопроекті планується передбачити, що підлягати загального декларуванню будуть лише громадяни, які мають кілька джерел доходів, передає «Інтерфакс-Україна».

«Заповнювати декларацію буде той, хто має кілька джерел доходів. Якщо пенсіонер отримує лише пенсію, то у нього не буде потреби що-небудь заповнювати», - сказав Клименко.

Клименко уточнив, що здійснити декларування буде можливо за допомогою електронного кабінету платника податків, «де він дистанційно зможе зі свого комп'ютера зайти, отримати необхідну інформацію, яка сьогодні є у базах даних Міністерства доходів і зборів щодо рухомого і нерухомого майна та інших видів доходів, яка щодо нього у наших базах вже зібрана».

За словами міністра, платник податків зможе підписати таку декларацію за допомогою індивідуального цифрового підпису.

«Ми сьогодні володіємо всіма необхідними потужностями, будемо володіти всіма необхідними IT-рішеннями для того, щоб платник податків спілкувався з податковою дистанційно. Це, по-перше, мінімізує витрати часу, а по-друге, прибере всі корупційні ризики», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, у червні 2012 року Державна податкова служба України (ДПСУ) виступила з ініціативою про загальне декларування доходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1186