Японія повинна вжити конкретних заходів щодо вирішення спору навколо островів Дяоюйдао (японська назва Сенкаку), інакше ситуація може вийти з-під контролю, заявив у суботу в Пекіні міністр закордонних справ КНР Ян Цзечі.

«Ми вважаємо, що японська сторона повинна визнати існуючу реальність і зробити конкретні кроки для вирішення проблеми шляхом діалогу і консультацій, щоб уникнути ескалації конфлікту і навіть того, щоб ситуація вийшла з-під контролю», - сказав глава зовнішньополітичного відомства Китаю на прес-конференції , приуроченої до сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП), яка проходить у Пекіні.

На думку міністра, «корінь проблеми полягає у тому, що Японія незаконно захопила китайську територію, ситуація повністю створена японською стороною». Дипломат вважає, що така ситуація підриває національний суверенітет Китаю, загрожує повоєнному світопорядку і йде на шкоду не тільки відносинам двох країн, але і стабільності у регіоні, передає РІА «Новости».

«Розвиток стабільних і тривалих китайсько-японських відносин відповідає фундаментальним інтересам обох сторін», - сказав Ян Цзечі, висловивши готовність Пекіна розвивати відносини з Японією. «Ми закликаємо Японію вжити конкретних заходів для поліпшення відносин і відігравати позитивну і відповідальну роль для розвитку стабільності у регіоні», - підкреслив міністр.

Спір між КНР і Японією про приналежність островів Дяоюйдао (японська назва Сенкаку) ведеться з початку 1970-х років. Японія стверджує, що займає острови з 1895 року, а до того часу вони нікому не належали. Китай наполягає на тому, що острови були включені до складу китайської імперії ще 600 років тому. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії у 1972 році разом з островом Окінава. На Тайвані та у континентальному Китаї вважають, що Японія утримує острови незаконно. Офіційна позиція Японії полягає у тому, що острови завжди були невід'ємною частиною префектури Окінава.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1198