Віце-прем'єр Кенії Ухуру Кеніатта переміг у першому турі виборів президента країни, отримавши абсолютну більшість голосів виборців, передає агентство Ассошіейтед Прес з посиланням на оприлюднені у суботу остаточні підсумки голосування.

За остаточними даними Незалежної виборчої комісії (IEBC) Кенії, Кеніатта набрав 50.03% голосів виборців, що на 4,1 тисячі голосів більше 50% бар'єру, необхідного для перемоги у першому турі. Його головний суперник, прем'єр-міністр країни Раїла Одінга, набрав 43,2% голосів. Всього за Кеніатту проголосували 6,1 мільйона чоловік, за Одінгу - 5,3 мільйона, повідомили у комісії.

Президентські вибори пройшли у Кенії у понеділок, вперше після прийняття у 2010 році нової конституції, яка забезпечує відкрите і чесне проведення виборчого процесу. На пост глави держави претендували вісім кандидатів. До волевиявлення запрошувалися більше 14 мільйонів кенійців, явка, за останніми даними, перевищила 80%. Вибори затьмарилися акціями екстремістських угруповань, жертвами яких стали 19 осіб, передає РІА «Новости».

У четвер політик Калонзо Музіока, який брав участь у виборах, заявив, що процедура підрахунку голосів проходила нечесно, і зажадав її зупинити. Він зазначив, що має докази фальсифікації отриманих результатів. У свою чергу, глава IEBC Ахмед Іссак Хасан інформацію про підтасовування результатів виборів спростував.

На президентських виборах у Кенії у грудні 2007 року на пост глави країни був переобраний з невеликою перевагою Мваї Кібакі. Опозиція на чолі з Раїлою Одінгою заявила, що результати підтасовані, зажадала відставки президента і проведення повторних виборів. Внаслідок заворушень у Кенії загинуло більше тисячі людей, у ході погромів близько 600 тисяч людей позбулися даху. Щоб припинити насильство, у квітні 2008 року колишні кандидати створили коаліційний уряд національної єдності, у якому Одінга обійняв пост прем'єра.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1249