Конклав щодо обрання нового Папи Римського відкриється у Ватикані 12 березня, повідомила служба друку Святого престолу.

Відповідне рішення було прийняте на загальній конгрегації (нараді) кардиналів Римсько-католицької церкви, яка пройшла у п'ятницю і в якій взяли участь всі 115 кардиналів-вибірників.

Згідно з Апостольською конституцією Universi Dominici gregis («Вся паства Господа»), яку у лютому 1996 року видав Іван Павло II, понтифік має бути обраний на зборах кардиналів, вік кожного із яких не перевищує 80 років. У даний час кардинальської колегії налічує 208 членів, із яких лише 117 є вибірниками, проте у березневому конклаві візьмуть участь 115 кардиналів-вибірників. Відповідно до особливого рескрипту motu proprio, підписаного Бенедиктом XVI у червні 2007 року, його наступник повинен буде набрати не менше двох третин голосів учасників конклаву, тобто за нового понтифіка на цей раз повинні будуть проголосувати не менше 77 осіб, передає РІА «Новости».

Раніше офіційний представник Святого престолу Федеріко Ломбарді не виключив, що вже у Пальмову неділя, яку католики цього року відзначають 24 березня, Римсько-католицька церква може отримати нового предстоятеля.

В даний час у Ватикані діє режим «вакантного престолу», який почався 28 лютого після того, як 265-й Папа Римський Бенедикт XVI завершив своє служіння як понтифік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1579