На сьогоднішній день Сполучені Штати активно застосовують антидемпінгові заходи стосовно українських товарів, що призвело до згортання українського експорту на десятки років. Про це повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

«Станом на березень 2013 р. у США діють сім антидемпінгових заходів щодо імпорту з України сталевих арматурних прутків, карбаміду сухого, нітрату амонію, прокату гарячекатаного сталевого і виробів із нього, прутка та дроту із вуглецевої та деяких видів легованої сталі, деяких виробів з обрізного вуглецевого прокату плоского та феросилікомарганцю з обсягами поставок до застосування заходів понад 350 млн дол США», - сказав чиновник.

За його словами, «найстаріший» із цих заходів діє з 1986 р., «наймолодший» - з 2001-го. При цьому рівень антидемпінгових мит становить від 41% до 237%. «Тобто на десятки тарифних ліній встановлений заборонний рівень мит, що призвело до згортання на десятки років українського експорту», ​​ - заявив він, передає «ZN.UA».

«Час від часу українські компанії беруть участь у переглядах, але в американської сторони завжди знаходяться підстави продовжити дію заходів. А вимога забезпечити поставки на американський ринок зі сплатою антидемпінгових мит для того, щоб перегляд мав хоч якісь шанси на успіх, взагалі є дуже сумнівною як з точки зору відповідності нормам СОТ, так і з точки зору звичайної комерційної логіки. Який бізнес буде платити 100-200% понад ціну поставки, не маючи після цього ні єдиного шансу реалізувати такий дорогий товар», - підкреслив П'ятницький.

Нагадаємо, Україна у вересні звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію.

Держави-члени Світової організації торгівлі закликають Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань.

Європейський Союз очікує, що Київ відкличе заявку про перегляд зобов'язань, взятих при вступі до СОТ.

Сполучені Штати Америки також очікують, що Україна відмовиться від перегляду тарифних зобов'язань у рамках Світової організації торгівлі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1372