Вантаж гіпсу на суховантажному судні «Микола Бауман», що затонув біля берегів Одеської області, може завдати шкоди екології Чорного моря, пише «Комсомольська правда».

Місцеві екологи спантеличені аварією, що сталася. Фахівці говорять про можливу екологічну катастрофу в районі затоплення суховантажного судна.

«Гіпс - це досить інертний матеріал, який сприяє підвищенню каламутності води, - зазначив аналітик Українського центру екології моря Юрій Деньга. - Крім того, якщо він осяде глибоко на дно, загинуть донні організми, яким просто нікуди діватися».

Три тисячі тонн стануть згубними для водоростей, раків, мідії, рапанів, молюсків, черв'яків та інших мешканців моря, вважає президент Південноукраїнського екологічного союзу Валерій Осипов.

«Великотоннажне скидання - ще одна серйозна біда для нашого Чорного моря, - сказав Осипов. - А тим більше за умови відсутності технологій, що дозволяють ефективно переробляти відходи деяких промислових підприємств, які скидають прямо в море».

Як повідомляв ForUm, суховантаж «Микола Бауман» (прапор Молдови) прямував з Туреччини до Херсона, перевозячи на борту 2700 тонн гіпсу. Крім того, судно було заправлене 3,5 т дизельного палива і 540 кг мастила. Суховантаж затонув у Чорному морі за 2 км від дельти річки Дунай на глибині 17 м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286