Причиною смерті глави Венесуели Уго Чавеса став обширний інфаркт. Як повідомив у середу ввечері начальник охорони президента країни генерал Хосе Орнелла, він був поряд з покійним до його смерті.

У свої останні години Чавес не міг голосно говорити, а тільки ворушив губами, намагаючись вимовити: «Я не хочу вмирати», цитує слова генерала агентство АП.

Орнелла також підкреслив, що президент Венесуели страждав від раку, що перебував на пізній стадії розвитку. Інших подробиць генерал не навів, передає «ИТАР-ТАСС».

Як повідомляв ForUm, Чавес, який очолював Боліваріанську Республіку з 1999 року, помер 5 березня після тривалої хвороби. Уряд Венесуели оголосив семиденний траур, прощання з лідером боліваріанської революції проходитиме три дні: у середу, четвер і п'ятницю.

У червні 2011 року Чавесу зробили першу операцію з видалення ракової пухлини. Вслід за цим він пройшов чотири курси хіміотерапії, після чого оголосив, що переміг рак.

Однак через кілька місяців під час контрольного медичного обстеження лікарі виявили у нього нову пухлину в області тазу, тобто у тому ж самому місці, звідки раніше було видалено злоякісне утворення. У лютому 2012 року пухлина була видалена у тій же гаванській клініці, де Чавеса прооперували вперше. Він пройшов курс лікування променевою терапією, здійснюючи регулярні поїздки на Кубу, а на початку липня в бесіді з журналістами оголосив, що «повністю вільний від раку».

У жовтні минулого року Чавес переміг на чергових президентських виборах, але у грудні був змушений знову вирушити на Кубу для проведення третьої числом онкологічної операції. Услід за цим він більше двох місяців провів у гаванській клініці, а два тижні тому був доставлений на батьківщину і поміщений у столичний військовий госпіталь.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

316