Зростання частки безготівкових розрахунків дозволяє банкам скоротити свої витрати і за рахунок цього здешевити послуги для населення. Про це координатор комітету з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Національної асоціації банків України Володимир Єременко заявив на круглому столі «Розвиток безготівкових розрахунків в Україні», передає кореспондент ForUm'у.

За словами фінансиста, це можливо завдяки оптимізації витрат на перерахунок, транспортування, інкасацію готівки.

«Готівкові гроші - найдорожчий для країни і суспільства вид платежів. Ми сьогодні цього по інерції не помічаємо», - зазначив експерт.

За його словами, кошти у банківській системі - це ресурс для розвитку економіки (для кредитування, для різних перспективних програм). «Якщо вдасться хоча б 10% наявного обороту перевести у безготівковий, це подвоїть залишки на кореспондентських рахунках банків, які до початку 2013 р. досягали 27-28 млрд грн, тобто приблизно 1/10 від обсягу готівки в країні», - сказав аналітик.

Єременко зазначив, що поріг готівкових операцій фізосіб у 150 тис. грн достатньо високий і в майбутньому неодмінно повинен бути знижений. «Я був би за те, щоб поріг був доведений до 30-40 тис. грн. Це не зашкодить населенню, а, навпаки, дозволить йому звикнути до сучасної практики безготівкових розрахунків», - переконаний фахівець.

«У нас давно вже є розроблена Нацбанком національна система електронних платежів - найкраща у світі, я вважаю. Вона дозволяє перевести кошти протягом 40 хв. при великому завантаженні і 20 хв. в іншому випадку. Наприклад, у США такої системи немає. Крім того, в Україні понад 30 тис. банкоматів», - сказав Єременко.

Як раніше повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив, що незабаром буде представлений проект постанови про введення обмежень на розрахунки готівкою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225