Кардинали-виборщики, які мають право взяти участь у конклаві щодо обрання нового Папи Римського та ще не приїхали до Ватикану, прибудуть у четвер, повідомив офіційний представник Святого престолу Федеріко Ломбарді.

За його словами, зі 115 «князів церкви», які будуть обирати нового Папу, у Ватикані не присутні тільки двоє. Ломбарді підкреслив, що дата початку конклаву поки не вибрана, повідомляє РІА «Новости».

У середу кардинали Римсько-католицької церкви провели в новому залі Синоду єпископів четверту сесію загальну конгрегацію, на якій обговорюються найважливіші питання церковного життя напередодні конклаву. У нараді взяли участь 153 особи, зазначив Ломбарді. Офіційний представник Ватикану також повідомив, що у четвер відбудуться дві сесії конгрегації-вранці і в другій половині дня.

Згідно з Апостольською конституцією Universi Dominici gregis (Вся паства Господа), яку в лютому 1996 року видав Іван Павло II, понтифік має бути обраний на зборах кардиналів, вік кожного із яких не перевищує 80 років. В даний час кардинальська колегія налічує 208 членів, із яких лише 117 є виборщиками. При цьому очікується, що у березневому конклаві візьмуть участь 115 кардиналів-виборщиків. Відповідно до особливого рескрипту motu proprio, підписаним Бенедиктом XVI у червні 2007 року, його наступник повинен буде набрати не менше двох третин голосів учасників конклаву.

Нагадаємо, 4 березня у Синодальному залі Апостольського палацу штаб-квартири Римсько-католицької церкви почала працювати генеральна конгрегація - спеціальна асамблея кардиналів.

Про своє рішення залишити папське служіння 85-річний Бенедикт XVI повідомив 11 лютого. Після зречення понтифік отримав титул «почесного Папи» або «почесного Римського понтифіка» і зберіг своє папське ім'я.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400