Фінляндія пригрозила заблокувати вступ Румунії та Болгарії до Шенгену.

Проти приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської угоди виступили і парламент, і уряд Фінляндії. Фінські власті вважають, що їхні болгарські і румунські колеги зробили недостатньо заходів для боротьби з корупцією у своїх країнах.

Міністр внутрішніх справ Фінляндії Пяйві Рясянен взагалі висловила думку, що Румунію і Болгарію рано було приймати в Євросоюз, не кажучи вже про Шенген. При цьому Рясянен спростувала припущення деяких ЗМІ, що Фінляндія виступає проти безвізового в'їзду болгар і румун в країни Шенгену через побоювання, що в фінські міста хлине потік мігрантів із цих держав.

Раніше про намір накласти вето на вступ Болгарії та Румунії до Шенгену заявила Німеччина. Берлін також вважає, що уряди Болгарії та Румунії зробили недостатньо для протидії корупції. За обмеження безвізового пересування по Євросоюзу болгар і румун виступила також Великобританія, пише «Lenta.ru».

Голосування про прийом Румунії і Болгарії у Шенгенську угоду відбудеться на зустрічі міністрів внутрішніх справ та міністрів юстиції країн ЄС у четвер, 7 березня.

Приєднання до Шенгенської угоди передбачає скасування паспортно-візового контролю на кордонах з іншими шенгенськими державами. У зону Шенгену входять 26 країн, із них 22 країни Євросоюзу і чотири держави, що не входять до ЄС. Болгарія і Румунія є членами Євросоюзу з 2007 року. Щоб увійти в зону Шенгена, країні-кандидату потрібно виконати низку вимог, які стосуються боротьби з корупцією та організованою злочинністю.


Нагадаємо, Берлін також блокуватиме вступ Болгарії та Румунії до Шенгену.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

321